Szabad a pálya, de még csak Dörner György jelezte, hogy színháza büszkén játszana Csurka-darabot

2018. október 10., 12:29

Szerző:

Szeptember végén Csurka István örökösei közleményt küldtek a Magyar Idők szerkesztőségének, a levélben az állt, hogy „Csurka István darabjainak színrevitele, szellemi hagyatékának színvonalas kezelése a törvényes örökösök bevonásával, jóváhagyásával és írásbeli engedélyével ismét lehetséges”. 

Zoom körkérdést intézett huszonegy magyar színházhoz, hogy műsorra tűznének-e a szerzőtől bármilyen művet. A legtöbben még csak nem is reagáltak, nem úgy mint Dörner György, az Újszínház igazgatója, aki villámgyorsan üzente vissza, hogy:

„Természetesen igen, műsorra tűznénk! Azért, mert nagyon jó darabokat írt, talán a legjobbakat, amiket a közelmúltban írtak”

(Dörner az író-politikust vitte magával intendánsnak a teátrumba, miután 2011-ben kinevezték.)

Csurka István
Fotó: Wikipédia

Mint kiderült, a Nemzeti Színház „dramaturgjai foglalkozni fognak a kérdéssel" a Játékszín pedig azt válaszolta, hogy repertoárjukon túlnyomórészt filmadaptációk és komédiák szerepelnek, ezért Csurka István munkái nem vágnak színházuk profiljába.

(A drámaíró egyik leghíresebb és legtöbbször játszott darabja, a Döglött aknák pont, hogy vígjáték – emlékeztet a lap).

Az Örkény Színház azt írta, hogy műsoruk a következő két évadra már kialakult.

A Katona József Színház pedig azt, hogy nem kívánnak válaszolni a kérdésre.

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.