Piros pöttyös ötletek

Majdnem hatvan éve hirdette meg az esseni Design Központ a legrangosabb nemzetközi designdíjat, a Red Dot Awardot, s azóta a „piros pötty” a kreatív ipar minőségi védjegye.

2014. augusztus 7., 08:42

Az idei design világnapjára az Iparművészeti Múzeum lengyel tervezők 2008–2014 közötti Red Dot-díjas ötleteit vonultatta fel kiállításán. A tárgyak, csomagolások, arculati elemek közül néhányat már 2011-ben láthattunk, amikor a lengyel designerek – a közös EU-elnökség apropóján – több tárlattal is bizonyították nálunk, hogy energiatakarékos, egyszerű és fantáziadús tárgyaikkal az élvonalba jutottak.

A most megnyílt kiállításon terepen összeszerelhető versenybringapálya, fűthető háromdimenziós kerámiacsempe és szabadon álló, klasszikus vonalú fürdőkád, programozható beépített sütő, újrahasznosított papírból készült vízhatlan kanapé és még sok eredeti tárgy és vizuális megoldás szerepel. A hangsúly nem az esztétikus megjelenésre kerül, noha a bemutatott termékek és arculatok puritán szépsége, letisztult méltósága karakteres; az igazi értékük a környezetformáló energia, a kreativitás és az anyaghasználat szabályainak jó párosítása. A bútorok, lámpák, csomagolások láthatóan nem kívánnak bonyolultabb háttéripart, inkább a lengyel gazdaságban ismert, jól működő kis műhelyek felkészültségét, a kézműves-tradíciók korszerű alkalmazását. De találkozunk itt olyan termékekkel is – mint például az óvodások kreatív zenegépét, a Musicont vagy az elhasznált levegőből hőt fejlesztő szellőztető berendezést –, amelyek nem a jelen igények kielégítését célozzák, hanem egy új szemléletmódot támogatnak. A kiállítás évek óta járja a világot, egyre gyarapodó összeállításban viszi hírét a lengyel kreativitásnak, jó példát kínálva a magyar design nemzetközi érvényesülésének is.

(Lengyel Red Dots, Iparművészeti Múzeum, június 27.–augusztus 29.)

Götz Eszter