Péterfy-Novák Éva ajánlója

2016. április 25., 11:08

Mohácsi János híres 1993-as kaposvári Csárdáskirálynő-rendezése óta tudjuk: nincs nehezebb és komolyabb műfaj az operettnél. Igazi operettet csak az tud jól játszani, akinek a színészmesterség a kisujjában van: egyszerre képes drámai hőst alakítani, szédítő a humora, fergetegesen táncol és énekel. Erre csak a legnagyobb színpadi tehetségek képesek. Az operett nevettetve szembesít hétköznapi gyarlóságainkkal, s a látszólag könnyed előadások súlyos társadalmi problémákról szólnak szórakoztatóan.

Meglehetősen sznob kulturális életünkben ideje rehabilitálni ezt a sokszor lenézett műfajt.

Péterfy-Novák Éva, az Egyasszony című önéletrajzi regény szerzője azt mondja, az egyik legjobb színházi előadást mostanában a Budapesti Operettszínházban látta:
– Kálmán Imrétől A chicagói hercegnő ősbemutatója 1928-ban volt. Úgy tudom, azóta nem is játszották itthon a darabot, mivel nem volt jó a dramaturgiája. Ám Lőrinczy Attila újraírásában most hihetetlenül aktuális mondanivalójú, izgalmas előadás született. A történet főszereplője három milliárdos nő, akik fogadást kötnek: ki tudja Európában a legkülönlegesebb épületet megvenni. Egyikük az Eiffel-tornyot akarja megvásárolni, a másik a Buckingham-palotát, a harmadik pedig a képzeletbeli Sylváriában a királyi palotát kisvasúttal együtt. Az előadás tele van finom áthallásokkal. Görbe tükröt mutat a mai közéletünkről. Én remekül mulattam – meséli Péterfy-Novák Éva.
Egyébként a világhírű magyar zeneszerző lányának, Kálmán Yvonne-nak régi vágya volt, hogy édesapja művét – majdnem kilencven év után – újra színpadra vigyék. Ez nemrég Berlinben, s most Budapesten is megvalósult.

Kálmán Imre hagyatékából az is kiderült, művét úgy szerette volna előadni, hogy abban dzsesszzenekar és cigány muzsikusok egyaránt játszanak. A Budapesti Operettszínház teljesítette a komponista kívánalmát. Béres Attila rendezésében a mű a különböző kultúrák – a szabadelvű Nyugat és a provinciális Kelet – ütközésének vidám, zenés korrajza is lett.

Koreográfus: Bodor Johanna. Díszlet: Horesnyi Balázs. A főbb szerepekben – többek közt – Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Kalocsai Zsuzsa, Szulák Andrea.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

2024. szeptember 18., 14:26

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.