Paul Auster nevetve felejt Prágában

Az amerikai Paul Auster, a brit-pakisztáni Tariq Ali, a kanadai Margaret Atwood és a cseh Ivan Klima idézi fel többek között saját 1968-as élményeit a vasárnap kezdődött 18. Prágai Írófesztiválon.

2008. június 1., 16:01

"Nagyon sok párhuzam van az akkori és a mostani történések között. Ugyanaz maradtam, ugyanúgy gondolkodom, és Irakkal kapcsolatban ugyanazt érzem, mint 1968-ban Vietnam ügyében. Őrülten dühös vagyok, tele vagyok dühvel és tehetetlenséggel kormányunk politikájának ostobasága miatt" - jelentette ki az Ember a sötétben (Man In The Dark) című regényére készülő Paul Auster, aki negyven évvel ezelőtt a New York-i Columbia egyetemnek, az amerikai diáklázadás egyik központjának diákja volt.
Ivan Klima 1968-ban a csehszlovák írószövetség folyóiratának főszerkesztője volt és emiatt kegyvesztett lett a Prágai Tavasz eltiprása után. Az orosz Natalja Gorbanevszkaja egyike volt annak a tucatnyi tüntetőnek, akik 1968. augusztus 25-én a moszkvai Vörös téren demonstráltak az intervenció ellen: ez a tettét torolták meg a szovjet hatóságok pszichiátriai kényszerkezeléssel.
Az öt nap alatt konferenciák, felolvasások, viták során az írók saját egykori tapasztalatait osztják meg. "1968 szívében ott vannak az eszmék, az önkifejezési szabadság, a lázadás a bürokrácia ellen. Azok, akik azt mondják, hogy kudarc volt, teljesen műveletlenek, mert az eszméket nem lehet legyőzni, legfeljebb helyettesíteni" - hangsúlyozta Michael Marsh, a fesztivál igazgatója.
A Prágai Írófesztivált, amelyet eredetileg Londonban hoztak létre, 1991 óta rendezik meg. Az idei rendezvény középpontjában 68 mellett "a nevetés és a felejtés" témája áll, utalással Milan Kundera híres regényére. Kundera számára 1968 ugyancsak nagy törést jelentett, ő azonban évek óta nem hajlandó nyilvános szereplésre.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.