Olaszország nagyobbik részén feloldották a legtöbb korlátozást

Több mint 40 millió olasz állampolgárt érint a változás.

2021. június 14., 10:01

Szerző:

Olaszország húsz tartományából tizenkettőben csak a legalapvetőbb járványügyi intézkedések maradnak érvényben hétfőtől: a maszk kötelező viselete és a biztonsági távolság betartása. Az enyhítés több mint 40 millió olasz állampolgárt érint. A korlátozásokat feloldó tartományok között van a két legnépesebb, a tízmilliós Lombardia és a majdnem hatmilliós Lazio is.

Így ez a tizenkettő tartomány fehér zónává vált, a több tartomány a sárga zónában maradt. A tervek szerint június 21-től az egész ország fehér övezetbe fog tartozni. 

A fehér zónákban továbbá eltörlik az esti kijárási tilalmat, szabadtéri vendéglátóhelyen egyedül a vendégek közötti távolságot kell biztosítani, zárt térben egy asztalnál hatan foglalhatnak helyet. Az egészségügyi hatóságok nyilatkozata szerint a maszk használatát legalább augusztusig fent akarják tartani. A korlátozások oldása ellenére a külföldről Olaszországba érkező európai uniós állampolgárok számára, átoltottságtól függetlenül, továbbra is kötelezőnek számít a belépés előtti 48 órában végzett molekuláris vagy antigén gyorsteszt.

(Kiemelt képünk illusztráció: Turisták a Trevi-kútnál Rómában, 2021. június 10-én. Fotó: Nurphoto/AFP / Andrea Ronchini)