Nevet keres a népszerű díj

A Színházi Kritikusok Céhének elnöksége nyílt pályázatot hirdet.

2011. február 3., 08:25

Ötleteket vár a kritikuscéh: mi legyen a Színikritikusok Díjának neve? A pályázat nyílt, nyeremény: jegyek a szeptemberi díjátadó gálaestre - írta a

7 óra 7.

Íme a Színházi Kritikusok Céhének felhívása:

Szeretnénk nevet adni a legnagyobb presztízsű, a független szakírók által idén harmincegyedik alkalommal odaítélt színházszakmai elismerésnek, a Színikritikusok Díjának. Mivel a színház közös ügyünk, ezért a színházat szerető és ismerő nézőket is bevonjuk a névadási folyamatba: olyan rövid, jól megjegyezhető, a színházra és/vagy a kritikára is jellemző elnevezést keresünk, ami idővel a kritikusdíj összetéveszthetetlen védjegyévé válhat.

A nézők és olvasók képzeletének csak a csillagos ég szabhat határt: szóba jöhetnek az Oscar-díj típusú elnevezések, a díj kaphatja a nevét egy jelentékeny színházi emberről (ahogyan van Mejerhold-díj vagy Olivier-díj), de lehet az új név mozaikszó, betűszó, drámacím vagy drámaszereplő, sőt akár egy olyan fogalom, ami a tavalyi gálaműsor óta kézzel foghatóvá vált díj alakjával függ össze. (Részletek a Színházi Kritikusok Céhének

honlapján.)

A névötleteket a kritikusceh@gmail.com címre várjuk 2011. február 10-ig. A javaslatok közül a céh tagsága szavazással fog választani. Érdemes ötletelni: a beküldők közül ketten lehetnek partnerükkel a céh vendégei a Színikritikusok Díjának 2011. szeptember végén tartandó 31. díjkiosztó gálaműsorán.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.