Döbbenetes okból fújták le a Nemzet Színésze választást

Lefújták szerdán a találkozót, amelyen a Nemzet Színészei választottak volna új tagot Benedek Miklós halála után.

2024. február 14., 21:07

Szerző:

Az eredeti tervek szerint szerda délelőtt gyűltek volna össze a Nemzet Színésze cím birtokosai, hogy Benedek Miklós halála után új tagot válasszanak maguk közé, ám az utolsó pillanatban elhalasztották a találkozót – számol be róla a Blikk.

A szabályok szerint csak az elhunyt színművész temetése után gyűlhet össze a neves társaság, hogy meghívjanak egy új tagot az elit klubba. Ez most sem történt volna másképp: miután a múlt héten utolsó útjára kísérték a január 9-én elhunyt Benedek Miklóst, a Nemzet Színészei szerda délelőtt gyűltek volna össze a Nemzeti Színházban, hogy voksoljanak. A lap információi szerint azonban az utolsó pillanatban, kedd délután a teátrum titkára megkereste az érintetteket és lemondta a találkozót. A Blikk úgy tudja, az ok az igazgató, Vidnyánszky Attila balesete volt.

Mint ismert, a direktor február 3-án a Petőfi Zenei Díjátadó színpadán esett el, amikor az életműdíjat kapott Hobo méltatása után lesétált a színpadról. Úgy tudjuk, műteni kellett és pihennie kell, több mint egy hónapig még járógipszet sem kap, majd hosszú rehabilitáció vár rá.

A Nemzeti Színház sajtóosztálya is reagált a hírre. Arról tájékoztatták a lapot, hogy a Nemzeti Színház vezérigazgatója betegsége okán el kellett halasztani a Nemzet Színésze választást, ám azt nem tudták megmondani, mikorra várható a találkozó pótlása.

A lap egy informátora szerint előfordulhat, hogy heteket is várni kell arra, míg kiderül, ki kerül a Nemzet Színészei közé.

„Egyelőre nincs új időpont, de – az igazgató állapotától függően – lehet, hogy csak több hét múlva gyűlnek össze a művészek” – fogalmazott az informátor.

A Nemzet Színésze cím jelenlegi birtokosai

A Nemzet Színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése terén kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át.

A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött.

A címet legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre, és ők életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egyik viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot.

Jelenleg: Almási Éva, Bodrog Gyula, Cserhalmi György, Jordán Tamás, Király Levente, Lehoczky Zsuzsa, Molnár Piroska, Pogány Judit, Szacsvay László, Tordy Géza, Udvaros Dorottya viseli a címet.

(Kiemelt képünkön a Nemzeti Színház épülete. Fotó: Misibacsi/Wikipédia)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.