Német fesztiváldíjat kapott a Tiszta szívvel

Till Atilla filmje Berlinből a SEEFF fődíját hozta el.

2017. május 29., 20:03

Újra díjat kapott a Tiszta szívvel című magyar film, Till Atilla rendezése ezúttal a Berlinben rendezett SEEFF (South East Europe Film Festival) filmfesztivál fődíját nyerte el.

A berlini magyar kulturális intézet (Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlin, CHB) hétfői közleménye szerint az előző nap véget ért négynapos fesztivál nemzetközi zsűrije az érzelmekkel, humorral és meglepetésekkel teli történettel indokolta, hogy Till Atilla akcióvígjátékának ítélte oda a legjobb filmnek járó elismerést.

A másodszor megrendezett szemlén a délkelet-európai térség 15 országának friss filmes terméséből mutattak be válogatást, eredeti nyelven, angol felirattal. A Tiszta szívvel a fesztivál rendezőpartnereként közreműködő CHB kezdeményezésére került a versenyprogramba.

A zsűri három további díjról is döntött. A legjobb rendezésért járó elismerést Bujar Alimani albán filmes kapta Krom (Króm) című munkájáért, a legjobb színésznőként Natasa Dorcicot, a Ti mene nosis (Te viszel engem) című horvát film szereplőjét, a legjobb férfi színészként pedig Donat Qosját, a Home Sweet Home (Otthon, édes otthon) című koszovói versenyfilm szereplőjét díjazták.

A Tiszta szívvel Till Atilla második nagyjátékfilmje, egy kerekesszékes bérgyilkos bandáról szól, 2016-ban mutatták be. A Saul fia című Oscar-díjas filmet gyártó Laokoon Filmgroup produkciójában a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült alkotás számos külföldi fesztiválon aratott sikert; Szerbiában, Luxemburgban, az Egyesült Államokban, Görögországban, Franciaországban, Egyiptomban és Ausztriában is díjazták filmszemléken.

 

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

2024. szeptember 18., 07:00

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!