Nem lesz ARC az idén az Ötvenhatosok terén

2018. február 27., 16:04

Szerző:

Nem lesz idén ARC plakátkiállítás az Ötvenhatosok terén, a Városliget Zrt. az új Néprajzi Múzeum építése miatt ugyanis nem adta meg az engedélyt a szervezőknek – írja a Népszava.

A szervezők az ARC óriásplakát-kiállítás Facebook-oldalán tavaly év végén még bizakodva írták, hogy ha megkapják a közterület foglalási engedélyt az Ötvenhatosok terére, kiírják a 2018-as pályázatot. Az engedélyt a Városliget Zrt. nem adta meg, mindván, az új Néprajzi Múzeum és a Dózsa György úti mélygarázs megépítése miatt a plakátkiállítás a téren nem fér el, a Liget Projekt egyéb építkezései miatt pedig az egész Városligetben nincs olyan és akkora terület, ahol el lehetne helyezni a plakátokat. 

Az ARC pályázatot és a munkákból született kiállítást idén 18. alkalommal rendeznék meg, a kiállításoknak átlagban 150-200 ezer látogatója volt. A szervezők nem mondtak le a rendezvényről. Ha más helyszínen is, de megrendezik az eseményt – mondták a lapnak.

A tavalyi ARC-ot kisebbfajta botrány is szegélyezte, az egyik kiállított plakátot ugyanis az alapjául szolgáló fotó készítőjének a tiltakozására le kellett ragasztani.  képen a fiatal Orbán Viktor szerepel, amint két, rendőri egyenruhát viselő idősebb Orbán Viktor intézkedés közben közrefogja egy Zsiguli mellett. Eredetije Kapitány Éva műve, az egyik emblematikus felvétel a rendszerváltás előtti Magyarországról, még 1988. június 16-án  készült a Batthyány-örökmécsesnél az akkori demokratikus ellenzék Szabadság téri megemlékezése után. Akkor a kivezényelt rendőrök több ellenzékit bántalmaztak, megbilincselték és előállították őket. Egyikük a későbbi magyar miniszterelnök volt, de vele együtt előállították azt a Kis János filozófust is, aki az ő segítségére sietett.