Nem értem

2014. július 25., 09:50

Az utóbbi időben az ember már semmin sem lepődik meg. Ennek ellenére egy minapi esemény igen csak meglepő eredményt hozott. A sokak által nagyon várt hírek érkeztek a www.felvi.hu oldalon, és a médiában nyilvánosságra hozták a felvételi ponthatárokat.

A hír egy momentuma nem kis meglepetést keltett. Ugyanis a legmagasabb pontszám, 478 az ELTE–n kellett: matematika–spanyol tanári szakra.

Az igazat megvallva engem – mint az intézmény egykori hallgatóját – igencsak meglepett a dolog. Nemcsak a rendkívüli népszerűség (hisz a magas számban ez erőteljesen játszik), hanem maga a szak meghirdetése.

Annak idején – úgy fél évszázada – igencsak törtük a fejünket a földrajz–matek és filozófia–matek szakok indítása okain. Túl az elméleti matekos és fizikusok közötti szokásos ugratási szellemeskedéseken a földtudományok mérnökies jellemzőire, illetve a filozófiában nem kevesek matematikusi működésére gyanakodtunk.

No de ez a spanyol–matek?! Ha már nyelvtanár és matematika, egy angol–mateknak még lehetne valami értelme, hisz – bár ezt sokan nehezen vallják be – ma már mindenhez kell(ene) használható angoltudás!

Róna György
E-mail