Nem celeb, csak híres

Vitray Tamás így ajánlja Szegvári Katalin Nem celeb, csak híres című könyvét: „Lássanak csodát: a Szerző – maga is a szó legteljesebb értelmében szaktárs – nem magáról ír, hanem a többieket mutatja be! Azokat, akiket – ahogy írja – szeret. Itt és most Szerzőnk szeretettel közelít, e szerint is válogat. Akik ismerik őt, tudják, nincs jogunk kételkedni. Ebben nem ismer tréfát.”

2016. április 27., 18:32

Szegvári új kötetét a XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelentette meg a Napvilág Kiadó. Akiket pedig kérdez a könyvben: Azurák Csaba, Erős Antónia, Hadas Kriszta, Hajós András, Kolosi Péter, Kotroczó Róbert, Máté Kriszta, Rábai Balázs, Sváby András, Szellő István, Till Attila, Vágó István, Vujity Tvrtko.

„Ennyi izgalmas ember, ennyi értelem, érzelem és tehetség, micsoda sorsok, micsoda pályák és karrierek... Hogy is van ez? Hátradőlök, becsukom a szemem, és elképzelem: micsoda televíziót tudnának ezek csinálni a köz szolgálatában!” – írja a könyv fülszövegében Érdi Sándor, az egykori MTV Stúdió című, legendás kulturális magazinjának főszerkesztője. A Táncsics Mihály-díjas Szegvári – aki akkor kapta ezt a kitüntetést, amikor azzal még valós szakmai teljesítményeket díjaztak – tizenhét évig volt a Stúdió szerkesztője, főmunkatársa, 1997-ig, a műsor megszüntetéséig. Új könyve – másik volt kollégája, Horvát János szerint – „a mai televíziós helyzetről is pontos rajzot ad”.

– Semmiben nem szeretem az általánosításokat. Nem igaz a tévék esetében sem, hogy minden, ami „kereskedelmi”, az vacak. Az RTL Klubban és a TV2-ben is vannak értékteremtő műsorok. Ilyen akár az RTL XXI. század vagy a Házon kívül című műsora. Nem kötelessége ilyeneket kereskedelmi tévének gyártani. De létrejöttek Kotroczó Róbert szívóssága és Kolosi Péter támogatása révén. Könyvem szereplői a mai magyar értelmezés szerint nem celebek. Mert nálunk az a celeb, aki a nyilvánosság előtt éli a privát életét. Az én beszélgetőtársaim a mentalitásuk alapján váltak híressé. Ez a tizenhárom ember nagyon szerethető – mondta Szegvári Katalin a 168 Órának.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.