Négyszázharmincezer magyar sorsáról szól az Oscar-jelölt Saul fia

Csütörtökön délután jelentették be a 2016-os Oscar-jelöléseket. A legjobb idegen nyelvű film kategória öt jelöltje közé bekerült a Saul fia is. Nemes Jeles László alkotása ezzel a kilencedik magyar nagyjátékfilm, amit Oscar-díjra jelöltek ebben a kategóriában. Utoljára huszonhét éve, Szabó István Hanussen című filmje került be a jelöltek közé. Oscart magyar film eddig egyetlen alkalommal érdemelt ki, 1981-ben Szabó István Mephistója.

2016. január 14., 20:36

Az Oscar-jelölést hivatalosan a budapesti Uránia moziban jelentették be a film alkotói ma délután. Az alkalomból rendezett sajtótájékoztatón kiderült: a filmet Magyarországon eddig százezren, világszerte kétszázezren látták. A film vetítési jogait számos ország megvette, de például Németország egyelőre még nem. Ezt az információt a rendező Nemes Jeles László úgy kommentálta: „Nem fogom hagyni, hogy Németországban ne legyen hatása a filmnek.”

A film alkotói beszéltek arról, hogy korábban, már a kezdeti európai sikerek után sem lehetett tudni, hogyan fog az amerikai közönség és a szakma reagálni. Azt gondolták, hogy ott talán inkább a klasszikus történetmondást díjazzák, de mostanra kiderült, épp a filmbéli újítás fogta meg az amerikaiakat.

A filmet Magyarországon forgalmazó Mozinet Kft. vezetője azt mondta: a filmet hét hónapja kezdték vetíteni, de szerinte még hét év múlva is lesz mozi, ahol játszani fogják a Saul fiát.

A film készítésénél közreműködő történész-tanácsadó Vági Zoltán így fogalmazott: „Négyszázharmincezer magyar sorsáról készült az alkotás, ami nemzedékek gondolkodását alakíthatja majd.”

A Saul fia eddigi fontosabb díjai, elismerései:

Golden Globe-díj
Legjobb idegen nyelvű film

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál
A Zsűri Nagydíja

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál
A Nemzetközi Filmkritikusok Díja (FIPRESCI-díj)

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál
Vulcan-díj Zányi Tamás hangmérnöki munkájáért

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál
François Chalais-díj

Stockholm Film Festival
Legjobb rendezés

Los Angeles Film Critics Association Awards
Legjobb külföldi film

Chicago Film Critics Association Awards
Legjobb külföldi film

New York Film Critics Circle Awards
Legjobb első film

Zagreb Film Festival
Legjobb film

Guardian
Az év legjobb filmje

Camerimage
Bronz Béka

Indiewire Critics’ Poll
Legjobb első film

National Board of Review
Legjobb külföldi film

San Francisco Film Critics Circle
Legjobb külföldi film

Szarajevó Nemzetközi Filmfesztivál
A zsűri különdíja

2024. október 15., 16:58

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?