Móra Ferenc beöltöztetése talpig virágba és más mókás mulatságok – Móra-kiállítás nyílik augusztusban Szegeden

2020. július 16., 11:27

Szerző:

Móra Ferenc sokrétű munkásságát bemutató állandó kiállítás nyílik a róla elnevezett Múzeumban Szegeden.

Az elsősorban íróként, valamivel szűkebb körök által régészként, muzeológusként és újságíróként is ismert Móra életművére eddig – az 1960 as éve óta – mindössze egy emlékszoba hívta fel a figyelmet a múzeumban; a XIX. századi modorban, a megszokott kellékekkel – személyes tárgyakkal, könyvekkel, fotókkal, bútorokkal satöbbi – berendezett emlékhelyet váltja most a 130 négyzetméterre tervezett modern tárlat – árulta el érdeklődésünkre a kiállítás kurátora, Móra Ferenc dédunokája, Vészits Andrea.

Az attrakció legmeglepőbb újdonsága, hogy Vészits Andrea és alkotótársa, a junior prima díjas látványtervező, Zöldi Z. Gergely a zöld Móra Ferencet, az elkötelezett természetvédőt és barátot állítja a középpontba. Ez annál is inkább indokolt, mivel az író – ha valaki nem tudná – nem mellesleg természetrajz szakon végzett, és egész életét áthatotta

a flóra és a fauna iránti rajongás. 

Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Erre a körülményre való különös tekintettel adja a tárlat keretét a természet, amely stilizát erdőként jelenik meg ehelyt. Az erdő az alkotó gazdag életművére utalva a MÓRA-RENGETEG nevet kapta, fáiban különféle installációkat rejtettek el, amelyek Móra Ferenc lenyűgöző sokoldalúságát hivatottak bemutatni. 

E kalandos szembesítés része lesz egy Virágöltöztető című mulatság is, közelebbről egy számítógépes applikáció, amellyel a rendelkezésünkre bocsátott, animált Móra alakot a kedvenc virágjaiból álló díszbe burkolhatjuk, de azzal is elszórakozhatunk, hogy ugyancsak egy app révén kipróbálhatjuk, hogy nézne ki Móra olyan növényként, vagy állatként, ami saját bevallása szerint lenni szeretett volna, ha nem embernek születik. Egy írásában például utalt rá, hogy szívesen lett volna pipitér, avagy határozottan tetszett volna neki egy olyan szituáció, amelyben

a medvékkel áfonyázik önfeledten egy bokorban.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Ezek a vidám víziók rögzíthetők, és e-mailben mindenki hazaküldheti őket magának.

Lesz egy Lombház című egység is, amelybe csigalépcsőn juthat majd fel a látogató, ott szerző öt legismertebb regényének egy-egy fontos részlete tárul fel egy-egy könyvmakettben –a Kincskereső kisködmön címűben például az abban igen fontos szerepet játszó templomot vehetjük szemügyre sajátos perspektívából.

Izgalmas kísérletnek ígérkezik az úgyevezett rímkereső is, amelynek révén a költő összekevert verssoraiból állíthatjuk össze az eredetieket vagy valamit, ami sikerül.  

Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Móra Ferenc életének jeles állomásai külön is megismerhetők, ebben egy ugyancsak stilizált fatörzs segít, melynek minden egyes évgyűrűje egy-egy fontos dátum, és az ahhoz kapcsolódó esemény: születés, páyára állás, kinevezés, és így tovább.

Az új kiállítás augusztus közepétől lesz látható.      

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.