Mesterséges intelligencia segítségével szólalt meg Val Kilmer a Top Gunban

Val Kilmer és Tom Cruise dialógusa mesterséges intelligenciával készült a Top Gun: Maverick című filmben, mivel Kilmer már nem tud beszélni.

2022. június 5., 20:10

Szerző:

Val Kilmer hangját a filmben valójában mesterséges intelligencia segítségével keltették életre. Amikor 1986-ban bemutatták az eredeti Top Gun-t, Val Kilmer és Tom Cruise, azaz Iceman és Maverick kapcsolata sok rajongót szerzett. Így a Top Gun folytatása Kilmer Icemanje nélkül sok rajongó számára csalódást okozott volna, és még Kilmer számára is.

A torokrákkal vívott nagyon nehéz csatát követően, amely végül a hangja nagy részét elvesztette, Kilmer visszatérése Iceman szerepébe lehetetlennek tűnt. De egy különleges hangalapú mesterséges intelligencia-programnak köszönhetően Kilmer újra képes volt beszélni és találkozhatott régi barátjával, Maverickkel. A Sonantic nevű cég fejlesztette ki a Kilmer által használt hang AI-t; a program lényegében megtanulta, hogyan utánozza Kilmer hangját, beleértve a színész sajátságos beszédmódját is. Az eredmény egy megdöbbentő és kissé hátborzongató utánzás, amely olyan, mintha magától a színésztől származna.

Persze, mint minden mesterséges intelligencia, itt is meg lehet állapítani, hogy nem emberi hang beszél. Azonban a háttérzajjal együtt a film készítői képesek voltak Kilmer színészi játékához hangot szinkronizálni. 

 

(Kiemelt kép: Kiss Kiss Bang Bang, 2005,  Real Shane Black, Val Kilmer. Collection Christophel © Warner Bros / Silver Pictures, Warner Bros / Silver Pictures / Collection Ch)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.