Mersz Klub

Bada Tibor – művésznevén: Bada Dada – a magyarországi és a vajdasági avantgárd és underground kultúra egyik meghatározó és megkerülhetetlen egyénisége volt. Festőművész, grafikus, költő, képregényalkotó, zenész, performance-művész. 42 évesen követett el öngyilkosságot 2006-ban.

2015. november 17., 11:59

Néhány hete Falcsik Mari költő és Lantos László Triceps rendező (utóbbi Bada Dada egykori barátja, szellemi örökségének gondozója) a Facebookon indítottak kulturális aukciót, hogy a bevételből kiadhassák DVD-n Triceps különleges portréfilmjét Bada Dadáról.

– Különféle tárgyakat kínálunk megvételre a DADA BAZAAR Facebook-oldalon, szép porceláncsészéktől könyveken és magazinokon át Bada-grafikákig. Egy egri ügyvéd például azt a régi Fürge Ujjak lapot vette meg, amelynek Zalatnay Sarolta van a címlapján. A támogatást alapítványunk gyűjti össze a film kiadására – mondta a 168 Órának Falcsik Mari.

Hozzátette: a VIII. kerületben kibéreltek egy helyiséget, ahol – Triceps egykori legendás klubja, a Merz Ház szerény utódjaként – megindítják kortárs művészeti műhelyüket Mersz Klub néven. Hiszen – miként Falcsik Mari megjegyezte – a mai magyar közéletből leginkább ez hiányzik: a mersz.

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?