Meghalt a legendás zenész

A Smiths basszusgitárosa 59 éves korában hunyt el.

2023. május 19., 13:54

Szerző:

„Mély szomorúsággal kell bejelentenünk, hogy a prosztatarákkal folytatott hosszú küzdelem után Andy Rourke meghalt” – írta Johnny Marr, a zenekar gitárosa a Guardian tudósítása szerint.

„Andyre úgy emlékeznek azok, akik ismerték, mint egy kedves és gyönyörű lélekre, a zenerajongók pedig mint egy elképesztően tehetséges zenészre” – folytatta Marr.

https://www.theguardian.com/music/2023/may/19/andy-rourke-bassist-for-the-smiths-dies-aged-59

Az 59 éves korában most elhunyt Rourke a zenekar valamennyi nagylemezén játszott, beleértve olyan slágereket, mint a This Charming Man és a There Is a Light That Never Goes Out – mindkettő klasszikus példája a gyakran merészen dallamos stílusának –, de közreműködött a frontember, Morrissey szólóalbumain is miután a csapat feloszlott.

Sok kollégája között megemlékezett róla a Suede basszusgitárosa. Mat Osman is, aki úgy jellemezte Rourke-ot, mint egy teljesen egyedi hangot. „Egy ritka basszusgitáros, akinek a hangzását azonnal fel lehetett ismerni.”

Hozzátette: „Látni őt, ahogyan azokat a káprázatos basszusgitártémákat játssza, abszolút kiváltság volt, és valóban olyasmi, amit látni kellett. De az egyik alkalom, ami mindig eszembe jut, az volt, amikor mellette ültem a keverőpultnál, és néztem, ahogy a The Queen is Dead című dalban basszusgitározik. Annyira lenyűgöző volt, hogy azt mondtam magamban: Ezt a pillanatot soha nem fogom elfelejteni” – idézi a Guardian beszámolóját a hvg.hu.

(Kiemelt kép: Andy Rourke. Fotó: Twitter)