Meghalt David Crosby

A The Byrds és a Crosby, Stills & Nash alapító tagjaként is ismert ikonikus zenész, David Crosby 81 éves volt. 

2023. január 20., 08:19

Szerző:

Meghalt David Crosby énekes-dalszerző-gitáros, két népszerű és nagy hatású '60-as évekbeli rockegyüttes, a Byrds és a Crosby, Stills & Nash (később Crosby, Stills, Nash & Young) alapító tagja - közölte képviselője. A zenész 81 éves volt. Halálának okát nem hozták nyilvánosságra – közölte a Variety

A haláleset meglepetésként érte azokat, akik követték nagyon aktív Twitter-fiókját, amelyen még szerdán is folyamatosan tweetelt. Crosby egyik utolsó tweetje a halála előtti napon egy jellegzetesen tréfás megjegyzés volt a mennyországról: „Úgy hallottam, túlértékelt hely... felhős".

Egykori CSNY-társa, Graham Nash, aki az elmúlt években elhidegült Crosby-tól, amikor a csapatuk útjai különváltak, a közösségi médiában tette tiszteletét. „Mély és mély szomorúsággal értesültem arról, hogy barátom, David Crosby elhunyt” – írta Nash. „Tudom, hogy az emberek hajlamosak arra összpontosítani, hogy időnként mennyire ingatag volt a kapcsolatunk, de ami Davidnek és nekem mindig is mindennél többet számított, az a zene tiszta öröme volt, amit együtt alkottunk, a hangzás, amit együtt fedeztünk fel, és a mély barátság, amit megosztottunk mindezen hosszú évek alatt.
Hatalmas űrt hagy maga után, ami a puszta személyiségét és tehetségét illeti. Gyönyörű zenéjén keresztül elmondta a véleményét, a szívét és a szenvedélyét, és hihetetlen örökséget hagy hátra. Ezek azok a dolgok, amelyek a legfontosabbak. A szívem őszintén együtt érez a feleségével, Jannel, a fiával, Djangóval és mindazokkal az emberekkel, akiket megérintett ezen a világon.”

Nyolc hónappal ezelőtt Crosby címlapokra került, amikor kijelentette, hogy befejezte az élő fellépéseket, és kijelentette: „Túl öreg vagyok már ehhez. Nincs meg hozzá az állóképességem, nincs meg hozzá az erőm”. De azt mondta, hogy a lehető legszorgalmasabban felvételeket készít: „Meglepő ütemben készítek lemezeket. ... Most 80 éves vagyok, úgyhogy viszonylag hamarosan meg fogok halni. Ez így működik. És ezért nagyon keményen próbálok annyi zenét kipörgetni, amennyit csak tudok, amíg igazán jó... Egy másik már a dobozban van, és várakozik”. Crosby később visszatáncolt azzal kapcsolatban, hogy visszavonult az élő fellépéstől, és december közepén azt mondta, hogy meggondolta magát: „Ki merem mondani... Azt hiszem, alapítok egy másik zenekart, és visszamegyek élőben játszani”.

1968-ban Stephen Stills és Graham Nash társaságában David Crobsy megalapította a Crosby, Stills & Nash nevű együttest, amelynek első albuma többszörös platinalemez lett, és 1969-ben elnyerte a legjobb új előadónak járó Grammy-díjat. Idővel Neil Youngot is bevették a csapatba, és a nevük Crosby, Stills, Nash & Young-ra változott. Crosby később szólóban is alkotott – utolsó albuma 2021 júliusában jelent meg For Free címmel. A zenészt a The Byrds tagjaként és a Crosby, Stills & Nash csapatával végzett munkásságáért is beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be.

(Kiemelt képünk: David Crosby via Facebook)

 

Február 4-én A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös megrendezésében ismét megtartják a koncertszezon egyik legpördősebb, legintenzívebb fesztiválját, a Prokofjev-maratont. Az egynapos fesztiválon lesznek nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek is.

Európában is egyedülállóan veszélyeztetett múzeum és kulturális tér lett a budapesti, az államszocialista rendszer művészeti értékkel is bíró szoboralkotásait egybegyűjtő Memento Park, derült ki az intézmény közleményéből.

Az Adult Swim kedd este bejelentette, hogy minden együttműködést megszakított Justin Roilanddal, miután az ügyészség testi sértéssel és személyes szabadság korlátozásával vádolta meg az egyik legnépszerűbb animációs sorozat társalkotóját.