Meghalt Bruno Ganz

2019. február 16., 15:31

Szerző:

Hetvenhét éves korában elhunyt Bruno Ganz – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A színészt zürichi otthonában érte a halál.

Fotó: EPA/Martial Tezzini

Bruno Ganz 1941. március 22-én született Zürichben. Egyetemi évei elején döntött úgy, hogy színész lesz, a neve először a berlini Schaubühne színpadán játszott szerepei miatt vált ismertté. Ötven éves pályafutása alatt 122 filmben játszott. Gregory Peck és Laurence Olivier oldalán A brazíliai fiúkban, Klaus Kinski és Isabelle Adjani oldalán a Werner Herzog-fél Nosferatuban, aztán 1987-ban Wim Wenderstől megkapta a Berlin felett az ég főszerepét. 2004-ben ő játszotta el Adolf Hitlert A bukásban, amelyért Európai Filmdíjat kapott, és Oscar-díjra is jelöltek a legjobb küléföldi film kategóriában. Utolsó nagy szerepét Lars von Trier bízta rá A ház, amelyet Jack épített című filmben. 

2010-ben megkapta az Európai Filmakadémia életműdíját, valamint Németországban 2014-ben az Arany Kamera-életműdíjat. A német nyelvű világ egyik legnagyobb színésze volt – méltatja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.