Meghalt Széll László

Széll László adta ki a hazai elektronikus tánczene színe-javát: a Yonderboi, Deutsch Gábor/Anorganik, Marcel, DJ Palotai, Miraq i Miro, Anima Sound System, Amorf Ördögök, Zagar és DJ Bootsie útját is egyengette.

2023. június 21., 19:15

Szerző:

66 éves korában meghalt Széll László, aki az ezredfordulón az UCMG német lemezkiadó hazai leányvállalata, az UGAR Records vezetőjeként kulcsszerepet játszott a magyar underground elektronikus zene felvirágoztatásában. Legismertebb művésze Yonderboi, azaz Fogarasi László volt, akinek első albuma a kétezres évek elején külföldön is érdeklődést keltett, Széll pedig a menedzsere is volt. De az UGAR adta ki Deutsch Gábor/Anorganik, Marcel, DJ Palotai, Miraq i Miro, az Anima Sound System, az Amorf Ördögök, Zagar és DJ Bootsie lemezeit is – írja a 24.hu.

Széll Lászlóról a kiadó több egykori előadója is megemlékezett, így a Yonderboi zenekarában és lemezein éneklő Kutzora Edina is, aki azt írta, hogy „Aóa mikor elindult a Yonderboi-vonat, Széll Laci volt a lemez kiadója és a zenekar menedzsere is egyben. Rengeteget koncerteztünk, utaztunk vele és általa, körben Európában, neves fesztiválokra vitt bennünket, hatalmas lökést adott az európai turnék irányába. Fontos, meghatározó és emlékezetesen gazdag időszak volt ez mindannyiunknak, minden élményével és nehézségével együtt.”

Több zenekar is búcsúzik a Széll Lászlótól, a Zagar azt írja Facebook odalán, hogy „neki köszönhetjük többek között az első Žagar album, a Local Broadcast kiadását is. RIP”

(Kiemelt képünkön: Széll László. Fotó:  Széll László Facebook oldala)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.