Magyar színházi siker Amerikában – Angolul is működnek az előadások

2018. július 26., 13:59

Szerző:

Először rendezték meg az Egyesült Államokban a Hungary Live Festivalt, amelyen színházi előadások, szakmai beszélgetések, közönségtalálkozók is szerepeltek. Washingtonban és New Yorkban is bemutatták a K2 Színház Holdkő és a Kutató kezek című előadásait, valamint a Mohácsi János rendezte A Dohány utcai seriffet. A magyar színészek angolul játszottak telt házak előtt, nemcsak a kint élő magyaroknak, de az amerikai közönségnek is. Művészeink hazaérkezése után Mohácsi János a 168 Órának elmondta, egyik volt kaposvári tanítványa, Boros Anna vetette fel két éve, hogy szervezne egy tengerentúli magyar színházi fesztivált.

– Azt hittem, nem lesz belőle semmi. Ehhez képest hatvan ember kiutazását szervezték meg. Anna a K2 Színház tagja, és játszik A Dohány utcai Sheriffben is. A darab szövegkönyvét zsidó viccek és holokauszttúlélők visszaemlékezéseiből szerkesztettük. Teljes sötét van az előadás alatt, a közönség tehát csak hallhatja a színészeinket. Nagyon izgatott, hogyan fog ez angol nyelven működni és hatni a közönségre. A szöveget korábban a testvérem, Mohácsi István már lefordította angolra, de most egy új fordítás is készült. A színészeink között akadnak, akik tökéletesen beszélnek angolul, például Bánfalvi Eszter kint járt gimnáziumban, évekig élt Amerikában. De olyan tagunk is van, aki egy szót sem tudott angolul. Sokan segítették a felkészülésünket, angol anyanyelvűek lektoráltak. Az amerikai közönségtől azt a visszajelzést kaptuk, hogy tökéletesen értettek mindent. Ugyanolyan érzékenyen, megrendülten reagáltak, mint a hazai nézők

Mohácsiékat már jövőre visszahívták New Yorkba. A nagy sikerre való tekintettel a Hungary Live Festivalt 2020-ban is megrendezik.