Magyar filmek is versenyeznek a Berlinalén

Két magyar nagyjátékfilm is versenyben van a hétfőn kezdődő Berlinalén az Arany Medvéért. Közönség és sztárok nélkül kezdődik az egyik legjelentősebb filmszemle, a 71 éves Berlini Nemzetközi Filmfesztivál.

2021. március 1., 05:44

Szerző:

A patinás filmfesztivál díjaiért 15 filmalkotás versenyez, köztük Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című alkotása és Nagy Dénes rendezői bemutatkozása, a Természetes fény című munka. Mindkét film világpremierjét a Berlinalén tartják.

Az Arany Medve és az Ezüst Medve díjakról döntő nemzetközi zsűrit az utóbbi években díjazott művészek közül válogatták ki. Enyedi Ildikó filmrendezőt is meghívták a döntnökök közé, aki 2017-ben vitte el a fődíjat Testről és lélekről című filmjével.

A szervezők úgy döntöttek, hogy a világjárvány miatt nyáron tarják meg nyilvánosan a Berlinalet. A nyilvános vetítéseket és a díjátadó gálákat a június 9-től június 20-ig tartó Berlinale Summer Special című rendezvénysorozatban tartják meg, ha a járványhelyzet megengedi.

Viszont a szakmai programsorozatot hétfőn kezdik el. A fesztiválra beválogatott filmeket pedig csak a zsűritagok és a regisztrált filmes szakemberek nézhetik meg. A legjobb filmnek járó Arany Medvéről és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékről döntő zsűri az utolsó napon, március 5-én hirdeti ki döntéseit.

(Kiemelt kép: Munkások leterítik a vörös szőnyeget a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválnak otthont adó Berlinale Palota előtt, a berlini Potsdamer téren 2020. február 18-án. A filmes seregszemle február 20-án kezdődik. Fotó: MTI/EPA | Clemens Bilan)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.