A Magyar Festők Társaságának kiállítása a szegedi Reök-palotában

Tendenciák címmel nyílik kiállítása a Magyar Festők Társaságának szombaton a szegedi Reök-palotában.

2023. április 27., 16:27

Szerző:

Nátyi Róbert művészettörténész a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtóbejáráson azt mondta, hogy a társaság a kortárs magyar festészetet reprezentatívan bemutató szervezet, amely az elmúlt csaknem három évtizedben nagyon sok kiállítást szervezett, de ezek közül a szegedi az eddigi legnagyobb.

Az egyik legnagyobb hazai festőegyesület alkotóművészei az utóbbi öt évben készült munkáikkal pályázhattak a kiállításra. A szigorú zsűrizést követően összeállított kiállítás egyik célja bemutatni, milyen munka folyik jelenleg a műhelyekben – hangsúlyozta a kurátor.

A Reök-palota két szintjén látható tárlat bizonyítja, a táblaképfestészet tovább él, hiszen a képek többsége hagyományos technikával készült: vászonra vagy más táblára akrillal, illetve olajfestékkel. Ugyanakkor a fiatalabb és az idősebb alkotók között is vannak olyanok, akik a hagyományos festészeti gondolkodástól és anyagoktól elszakadva szinte kilépnek a műfaj keretei közül. Stilárisan rendkívül sokszínű a kiállítás anyaga, épp úgy láthatók absztrakt geometrikus alkotások, mint a gesztusfestészet megnyilvánulásai vagy realista, hiperrealista művek – mondta.

Sinkó István elnök elmondta, a Magyar Festők Társaságát 1995 nyarán alapította meg 33 festőművész, jelenleg a szervezetnek már 303 tagja van.

Az „előrehozott jubileumi kiállítás” címéül választott Tendenciák kifejezés szemlélteti, hogy gondolatilag, érzelmileg, a világra adott reflexióiban mennyire változatos az a 114 mű, melyet az érdeklődők június 4-ig láthatnak a Reök-palotában. A rendezés jóvoltából a tárlaton olyan termek fogadják a közönséget, melyek bármelyik jelentős európai tárlaton megállnák a helyüket – mondta a képzőművész.

(Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)

Mi minden van egy falusi búcsúban? Az eszem-iszom, dínom-dánom mellett a hagyományok őrzése, a falu védőszentjének tisztelete, a vallási ünnep ugyanúgy része a búcsú több napon át tartó ünnepségének, mint a vurstli vagy a körhinta. Hogyan ünneplik ma a falusi búcsút és milyen a búcsú látványosságait szolgáltató családok élete? Ennek jártunk utána!

Máté Gábor meglehetősen érdekes körülmények között szerződött le a Katona József Színházba. Előbb meghívott vendégként címszerepet kapott, majd végleges érkezésekor többen is – köztük Eperjes Károly – felmondtak a színházban. Ám hogy a két dolog között van-e összefüggés, az kizárólag a 168.hu felületén látható exkluzív videóból derül ki. Ne hagyja ki!