Macedón írók veszik be ma este Budapestet

2020. október 28., 09:23

Szerző:

Négy tehetséges macedón író, Froszina Parmakovszka, Lira Bojku, Petar Andonovszki (az Európai Irodalmi Díj 2020 nyertese) és Davor Sztojanovszki lesz szerdán, azaz ma este Budapesten a Magvető Café vendége, a Macedón lektorátus szervezésében.

Írásaikra a kíméletlen valóságábrázolás, a pszichológiai megközelítés és a szociális érzékenység egyaránt jellemző, bátran beszélnek, és bátran állnak ki társadalmi ügyek mellett, vallva, hogy az írás célja a szemek felnyitása, a figyelem irányítása. Céljuk a társadalmi előítéletek és a tabuk megtörése.

Davor Sztojanovszki

Az esten jelen lesz a generáció felfedezője, Nenad Stevovics, az Ili-Ili kiadó tulajdonosa és szerkesztője, is. A kiadó az új hangok képviselője, az eddigi Európai Irodalmi Díj négy macedón nyerteséből hármat (Lidija Dimkovska, Nenad Joldevski és Petar Andonovski műveit) ők tettek közzé. Az Ili-Ili kiadó

ráadásul a magyar irodalom legnagyobb népszerűsítői Macedóniában, Csáth Géza, Örkény István, Nádas Péter, Tóth Krisztina, Szécsi Noémi, Bartis Attila, Karafiáth Orsolya munkáit is ők fordították le macedónra.

A szövegekből felolvas Boncz Ádám színművész, moderál Karafiáth Orsolya író-költő.

A 18 órakor kezdődő est esemény linkje itt található.

 

 

Tegnap 16:59

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.