Párhuzamos valóságok könyve – Légrádi Gergely új novellái

2019. június 25., 14:26

Szerző:

A könyvhétre jelenik meg Légrádi Gergely Napfénytető című új novelláskötete. A szerző ügyvéd, az ELTE jogi karán tanít, emellett az Alapítvány a Magyar Színházakért egyik alapító tagja. Könyvei közül eddig a legnagyobb visszhangot tavaly publikált első regénye, a Nélkülem kapta, amelyben egy Alzheimer-kórral küzdő topmenedzser fiktív naplóján keresztül mutatja meg, mi az, ami a személyiségünkben legmélyebben maradandó, és a szellemi hanyatlás sem rombolhatja le.

A Napfénytető rövid novelláiban is a létezés végső kérdéseit feszegeti az író. A sűrítés írói mestermunkái ezek a szövegek, amelyekhez tökéletesen illik a mottó, az Ottlik Géza Iskola a határon című regényéből vett idézet: „Minél jobban ritkulnak a szavak, annál jobban sűrűsödik az igazság.” A puzzle-ként egymáshoz illeszkedő történetek gyakran hétköznapi szituációkból indulnak ki, de pár mondat után kinyílnak, elemelkednek a valóságtól, vagy több szereplő nézőpontjából láthatunk rá a felszín mögötti mélységekre. Légrádi rövid novellái hosszú, elmélyült olvasói figyelmet igényelnek, de mivel minden történetben van valami titok, váratlan fordulat, a megdolgozott befogadás szellemi élménnyé válik. Az író a 168 Órának elmondta, a sűrítésben tudja magát leginkább megtalálni íróként és olvasóként is.

– Azokat a műveket szeretem, amelyek nincsenek túlbeszélve, és nem akarják megmondani, hogy miről mit gondoljak. Az igazság helyett a személyes igazságokra világítanak rá: ezt fejezi ki a párhuzamos valóságok, a változó idősíkok vagy a különböző nézőpontok váltakozása a novelláimban.

A könyvet Ordódi Tamás rajzai nem csupán illusztrálják, hanem a képzőművészet nyelvén mélyítik el a párbeszédet. Légrádi Gergely a könyvhéten, június 15-én dedikálja új művét a Jaffa Kiadó sátrában.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.