Legenda és valóság

Matuscsák Tamás Rejtő Jenő elveszett naplója kicsit fiktív életregény – összeállítva Rejtő 42 könyvéből, 120 kisebb novellájából. Vagyis a napló 20 százaléka eredeti Rejtő-szöveg.

2016. június 16., 07:24

A szerző P. Howard szórakoztató stílusa mellett bemutatja Rejtő komoly oldalát is. Matuscsák szerint az író egész életét befolyásolta, hogy gyerekként meghalt a húga, a „Kicsi Angyal”. Mindketten skarlátosok voltak, húga nem élte túl a betegséget.
Rejtő Jenő már gyerekként is nagyon művelt volt – csodálatos memóriával. Nem volt a lányok kedvence, ugyanakkor ifjan folyamatosan halálosan szerelembe esett. Egy lány miatt öngyilkosságot is megkísérelt.

– Állandóan csalódott volt, de ő maga is kereste a csalódást – mondja a 168 Órának Matuscsák.

Egyébként Rejtő Jenő körül rengeteg a mítosz. Ő maga is forrása volt a legendáknak: gyakran ferdített az igazságon, amikor önmagáról írt vagy nyilatkozott. A különböző szerzők aztán gyakran egymástól is átvették e téves híreket. Ebben a kuszaságban próbál rendet teremteni Matuscsák Tamás. Például ő szinte biztos abban, hogy Rejtő nem lépett be az idegenlégióba. Ott ugyanis nem lehetett letagadni valakinek a valódi nevét, és semmiféle Reich Jenő nem volt tagja a légiónak. De az igaz: sok időt töltött Marseille-ben, amely az idegenlégió központja is volt.

Rejtő 1928 és 1930 között sokat csavargott, és még többet nyomorgott. Sokszor szinte hajléktalanként élt. Aztán egy éjjel bekopogott Karinthy Frigyeshez. Ő csak annyit kérdezett Rejtőtől: „Te irtózatosan sovány vagy. Honnan jössz?” „Afrikából” – felelte Rejtő.

Az életrajz ma már kinyomozhatatlan fehér foltjait a szerző Rejtő Jenő saját, sokszor önéletrajzi ihletésű műveiből átvett részletekkel igyekszik kipótolni. A könyv nemcsak életrajz, hanem korrajz is a két világháború közötti évekről, kávéházakról, színházakról és híres budoárokról.