Krisztina nap

Sok minden jutott már osztályrészül a múzsáknak – halhatatlanság, például, hogy csak egyet említsünk –, de olyan művészeti díj, melyet nekik alapítottak volna, tudtommal mindeddig nem létezett. Idén augusztus ötödikén adták át az első Krisztina-díjat, melyet az alapítók Gyémánt Krisztináról neveztek el, s melyet mostantól minden évben Krisztina napon nyújtanak át az azévi győztesnek.

2011. augusztus 18., 19:36

Annak, aki a kuratórium szerint a legtöbbet tette férje (felesége, párja) művészi kibontakozása érdekében.

Mit mondjak, ideje volt: mint ahogy ideje volna annak is, hogy valaki megírja a múzsák művészettörténetét. Lenne, bizony, csodálkozás. Hogy hány, de hány alkotás nem született volna meg a múzsák segítsége nélkül. Ha nem biztatnak, javasolnak, rajonganak, kritizálnak, ha nem állnak modellt, mérnek lázat, sütnek húst, ha nem mosolyognak, simogatnak, ölelnek.

És mégis, mindeddig senki sem gondolt rá, hogy (efféle intézményes formában) elismerje őket.


Aki ismerte Gyémánt Krisztinát, tudja, senki sem méltóbb nála arra, hogy e díj névadója legyen. Nála életforma volt a múzsaság, ihlette, védte, vigyázta, inspirálta, menedzselte, szerette azt a férfit, akihez életét kötötte. Nem volt gondolata, tette nála nélkül. Múzsaként élt, és úgy is halt meg. Fiatalon és ragyogóan: eltűnt, mint az ókori istenek, hogy tovább éljen férje vásznain, az emlékezetben és ebben a díjban.

Melyet első ízben Fehér László festőművész felesége, Geisler Edit kapott az idei Krisztina napon. Akit külalakilag jól ismerhet minden magyar tárlatlátogató, hisz elmaradhatatlan szereplője férje vásznainak és a művészeti élet eseményeinek – mindig ott láthatjuk a művész oldalán. És akit kicsit jobban megismerhettünk a díjátadón: olyan kedves, szellemes, szerény és mégis önbizalmat árasztó beszédet rögtönzött a díj átvételekor, hogy már ebből láthattuk, jó kezekbe került Benedek György Krisztina-plakettje.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.