Kiderült: Orbán Viktor nagyon humoros ember

Közel két évtizede fotózza Orbán Viktort itthon és külföldön. Burger Barna a miniszterelnök hivatalos fotósa, aki csak a kampányidőszakban 28 ezer képet készített a témájáról. Élete végéig folytatná a sorozatot, aminek szerinte annál nagyobb az értéke, minél tovább csinálja.

2012. június 13., 20:05

Szerző:

A fotós az

Origokérdésére elmondta, hogy Orbán Viktort azóta fotózza, mióta kezdő fotósként rá bízták az akkori legkisebb pártot, a Fideszt, 1993-ban.

A bizalomról, ami közte és a miniszterelnök között kialakult, így vallott: "Csak így lehet jól dolgozni - nem csak a fotográfiában. Az elején egyébként még azért nem kérték vissza, mert akkoriban nem volt ennyire szokás ellenőrizni. Ez még a digitális korszak előtt volt, és többnyire fekete-fehér képek készültek. A kontroll most egyébként annyi, hogy megcsinálom a képeket, odaadom, és eldöntik, hogy ebből mi kerül ki az oldalra, és hogy most használják-e fel, vagy majd később. A család szerette a képeket, és valahogy a bizalmába fogadott. A miniszterelnök feleségével a mai napig jó a kapcsolatunk, általában nekem szól a család, ha fotózni kell valamit. Még úgy is, hogy soha nem voltam a Fidesz alkalmazásában, függetlenként számlázok nekik."

A munkájáról, a kihívásokról Burger úgy véli, mindenképpen érdekes kihívás egy ilyen kvalitású ember közelében tölteni a napokat: nagyon sok mindent lát az ember, amit egyébként nem, nagyon sokat tanul, és sok olyan dolgot is hall, amit egyébként nem hallana. Egy ország vezetését közelről látni mindenképp nagy ajándék.

Titoktartási szerződést ugyan nem kellett aláírnia, de elvégezték rajta a B- vagy C-típusú átvizsgálást.

A miniszterelnökkel beszélgetni is szoktak, például ha repülőgépen utaznak, megbeszélik a focimeccset vagy egy könyvet, amit mindketten olvastak.

"Vannak beszélgetések, amelyeknek az elején bent vagyok, de két perc után ki kell menni, és ha mondjuk később a repülőn felhozom, hogy milyen érdekesnek indult a beszélgetés, nem mondja el a tartalmát, de összefoglalja, hogy milyen érzés volt, amit az adott emberrel átélt közben. Ezek a dolgok érdekelnek, a politika maga nem, csak az emberek. Orbán Viktor nagyon humoros ember, sokat nevetünk, ha utazunk valahova. Sok esetben előfordul, hogy megnevettet politikusokat is. És mivel ez még egy sima kézfogásnál is nagyon erős grimaszokat eredményezhet, nagyon oda kell figyelni, főleg, ha egyből egy vicces mondattal kezd. Ilyenkor nehéz komoly képeket csinálni."

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.