Kibeszéletlen múlt: A Közös Halmaz kiállítása

2017. március 29., 11:41

Köztéri kiállítás nyílt a budapesti Madách téren a történelmi traumák megértéséért. A Közös Halmaz Alapítvány interaktivitásra építő tár­­gyait március 30-ig lehet megtekinteni. A szervezők azt mondják: a kiállítás az első lépés lehet a társadalmi párbeszéd irányába. Az alapítvány ugyanis azért dolgozik, hogy a huszadik századi, máig megosztó történelmi traumákról végre nyíltan és konfliktusok, illetve stigmák – vagyis kommunistázás és nácizás – nélkül tudjunk beszélni. A kiállítás címe is ez: Nyissunk a múltra, hogy legyen jövőnk!

– Azt szeretnénk, hogy az emberek kezdjenek el beszélni és érdemben gondolkodni a huszadik századi történelmi sérelmekről. Akkor tudunk előre nézni, ha lezárjuk a múltat – mondta a 168 Órának Gárdos Tamás, a Közös Halmaz Alapítvány alapítója és a kuratórium elnöke. – Úgy is fogalmazhatnék: ha például arról kell dönteni, ki legyen egy autópálya-építés kivitelezője, akkor ne legyen szempont az, hogy a pályázat nyertesének melyik oldalon álltak a felmenői. A történelmi eseményekre többféleképpen lehet emlékezni, és kell is, hogy úgy tudjuk kezelni az eseményeket, hogy közben nem vágjuk át egymás torkát a múltbeli sérelmek miatt.

A Közös Halmaz Alapítvány további tervei között szerepel, hogy a kiállítást más, vidéki helyszínekre is elviszik, illetve szeretnének iskolákba is eljutni, hogy diákokkal beszélgethessenek a témáról.

H. E.