Gy. Németh Erzsébet: Máté Gábor színházigazgató marad, Dörner György ámokfutást rendez a szexuális zaklatási ügyben

2019. december 23., 12:21

Szerző:

Kásler Miklós humánminiszter tanácsadó testülete is azt javasolta, hogy ne fogadják el a kulturális törvénymódosítást – állítja Gy. Németh Erzsébet a Népszavának adott interjúban.

A kulturális főpolgármester-helyettes úgy véli, hogy Orbán Viktor képtelen elfogadni, hogy október 13-án elvesztette Budapestet és tíz megyei jogú várost, ezért totális támadásba kapcsolt. 

– A színházak és a kultúra ügye volt szinte az egyetlen olyan bástya, amelyet még nem kebelezett be a kormányzat. Az összes terület letarolása után most ezt is megpróbálják

– állapította meg Gy. Németh Erzsébet.

Az akkor még tervezett kulturális törvénymódosításról a politikus október végén értesült, miközben Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Kocsis Máté frakcióvezető közlése szerint a Katona József Színházban történt zaklatási ügy után született a javaslat. A Katona igazgatója, Máté Gábor november 19-én hozta azt nyilvánosságra, egy nappal előtte felhívta Gy. Németh Erzsébetet, de akkor még nem nevezte meg Gothár Pétert. A főpolgármester-helyettes szerint a színház az eljárási rendjének megfelelően folytatta le a vizsgálatokat.

Fotó: Facebook

– Egyetlen zaklatási ügy sem maradhat következmények nélkül, de az is biztos, hogy a Katona József Színház és az igazgató korrekten kezelte az ügyet. Épp ezért határozottan állítom: Máté Gábor igazgató marad

– jelentette ki Gy. Németh Erzsébet.

Az Újszínházban kirobbant botrányról azt mondta, hogy ha pedig bebizonyosodik a zaklatás, akkor az illetőnek bűnhődnie kell.

– A Katona József Színházban előre felkészültek és egy végiggondolt eljárás után jártak el, míg az Újszínházban mentegetés és mentegetőzés folyik. Dörner György igazgató először küldött nekem egy levelet, amelyben azt írta, hivatalosan nincs tudomása semmiről. Megkérdeztem, hogy nem hivatalosan tud-e valamit, és akkor már azt válaszolta: 2015-ben volt egy ilyen ügy és ő maga nevezte meg Mihályi Győzőt. Dörner György egyébként is – mint színházigazgató – ámokfutást rendez ebben az ügyben. Nem véletlenül rendeltem el vizsgálatot az Újszínházban, pont ugyanolyat, amelyet a Katona József Színházban maguktól megcsináltak

– jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint Dörner György Máté Gábortól eltérően nem folytathatja, Gy. Németh Erzsébet azt felelte, hogy meg kell vizsgálni, mi történt pontosan, utána lehet erről a kérdésről beszélni.

Állítása szerint a törvénymódosítás után sem volt hivatalos egyeztetés a kormány és a főváros között. Budapest vezetése viszont ragaszkodik ahhoz, hogy nem lehet megengedni a kormánynak, hogy egy önkormányzati fenntartású színház igazgatójának kinevezéséhez vagy leváltásához a mindenkori humánminiszter egyetértése kelljen. A főpolgármester-helyettes szerint mindenesetre pofátlan és cinikus az a kormányzati érvelés, hogy aki fizet, az rendeli a zenét.

 A 168 Órának adott interjúban Karácsony Gergely főpolgármester is kijelentette, nem inog Máté Gábor széke, a Katona József Színház dicséretet érdemel.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.