Japán kulturális programok a szakuraünnepen a Füvészkertben

A japán kultúrát bemutató programokkal is várja vendégeit a cseresznyefa-virágzás alkalmából megrendezett szakuraünnepen a mostani és a következő hétvégén a fővárosi Füvészkert.

2016. április 6., 07:31

Az ELTE Füvészkertben 2007 óta hagyomány az évente megrendezett szakuraünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa-virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a szakurafák virágzásában.

A szakuraünnepek mindig két hétvégét ölelnek fel, a közönségrendezvények hétvégén vannak, de a hét folyamán is jöhetnek a látogatók piknikezni a virágzó cseresznyefák alatt (más időszakokban nem szabad a kertben a fűre leülni, rálépni).

A rendezvénysorozaton idén is lesz kalligráfiatanítás és -bemutató, origamikészítés és -kiállítás, japán harcművészeti bemutató, japán versek felolvasása, japán zenei koncertek, mangabemutató és e szubkultúra találkozója. Minden évben meghirdetik a haikuversenyt, a legszebb haikuk a kertben is olvashatók.

A részletes programlista

megtekinthető a Füvészkert honlapján.