Irtózatos erejű hadiüzem működött a nappaliban

Sorozatunk egyfajta szótár: az egyes szócikkek emlékfoszlányokat idéznek, hangulatképeket adnak. Városrészekről, a szocializmus eltűnt intézményeiről és eseményeiről szólnak a bejegyzések.

2017. október 31., 20:43

Szerző:

Bepakolsz az automata mosógépbe, szépen belehajtogatod az azonos színű szennyes ruhát, a mosókapszulát meg az öblítő folyadékot, megfelelő hőfokra állítod a masinát, a szárítóprogram gombját is beállítod, s közben eltűnődsz azon, milyen kár, hogy a szerkentyű éppen vasalni nem tud.

A használt edényeidet a mosogatógépbe rakod, előveszed a porszívó robotot, elindítod a dokkolóról, robotod megfordul, felpörgeti a keféit, és melózni kezd. Valósággal irtja a port maga körül.

Kimész a fürdőszobába kezet mosni vagy mosakodni, 40 fokosra állítod a csapot, nyomsz egy kis folyékony szappant a tenyeredre, majd leöblíted, és az elektromos kézszárító alá tartod a kezed.

Ideje meginni egy jó kávét. Kapszulát teszel az automatádba, és pillanatok alatt ott gőzölög előtted a különleges zamatú kávé.

A hűtőből már korábban kivetted a húst, elő is készítetted, most beteszed az elektromos sütőbe, hamarosan kész lesz az ünnepi főétel.

Hát egy kicsit más volt ez az én srác- meg fiatalkoromban, az ötvenes és a hatvanas években.

A nap azzal kezdődött, hogy kinyitottuk az ablakot, jól szellőzzön át a szoba, meg persze az ágyneműk: a párnák, a kövér dunyhák. Kövérek, bizony, nem volt elég egy laza paplan: télen a cserépkályha éjjel egyig-kettőig tartotta még valamennyire a meleget, de reggelre már kihűlt – csak az oldalfalnál volt egy-két csempe, amelyik langyos maradt.

Amíg szellőztettünk, kimentünk a konyhába, föltettünk a gázrezsóra egy kávét. A kávé alatt az ötvenes években nem is lehetett babkávét érteni, mert az legfeljebb IKKA-csomagban létezett. A presszóból viszonylag olcsón megvásároltuk a lefőtt kávé zaccát, annak még volt egy kis aromája, otthoni kávénak (pláne tejjel) csak-csak elment. Később már lehetett kapni igazi pörkölt kávét is, sőt, az otthoni kávédarálót (ez még nem elektromos volt, hanem fogantyús, forgatni kellett) sem kellett feltétlenül használni: a közértben a fal melletti pulton három elektromos daráló állt rendelkezésedre: mákdaráló, diódaráló meg a kávédaráló. Ebbe beleöntötted a babkávét, megnyomtad az indítógombot, és az üres kávészacskó száját alul a kiöntőcsőre húztad, óvatosan, nehogy egy csepp is mellé menjen. Kár lett volna minden töredékszemért, olyannyira, hogy a végén még bele is kotortál egy erre a célra odakészített kartondarabbal vagy műanyag lapocskával a gépbe, hogy a falára tapadt morzsányit is kikapard.

A hatvanas évek már paradicsomi időszak volt, a kétlángos gázrezsón (külön cső vezetett a rezsó alatti gázsütőhöz), az előkészített Autopressben főzted le reggel feketédet. Beletetted a nagy, fél dominó alakú kockacukrot – mert a mokka nem volt olcsó mulatság –, esetleg egy pici tejet is öntöttél bele, hogy ne legyen méregerős, és megittad a (régebben egy eszpresszóból elemelt) vastag falú kávéspohárból.

A felfrissülés után vissza a szobába. Kezdődött a takarítás. Nem nagy, amolyan mindennapos. A szoba közepéről félre kellett tenni az asztalt, a négy széket, aztán föltekerni a szőnyeget, majd kivinni az udvarban álló porolóra, ott kiverni belőle a port. Prakkerral. (Csak úgy zengett a ház a durranásoktól reggelenként.) Még a porolón lógott, amikor vissza kellett tekerni. Meglehetősen gyenge kisfiú voltam tízegynehány évesen, s tekercselés közben a nagy szőnyeg egyszer rám zuhant. Hanyatt estem, súlya volt.

Amikor mindez megvolt, vissza a szőnyeggel a szobába, ott egy fotelen keresztbe fektettem. Akkor jött a partvis meg a lapát. Ki kell söpörni a szobát. Jó, később, 1960 körül már volt porszívó, Rakéta típusú, szovjet. Alighanem valami hadiüzemben gyárthatták, masszív volt, és nehéz. Viszont szívni szívott, mint örvény a folyóban, irtózatos erővel. Sőt, ennyivel még praktikusabb is volt a mai moderneknél: hátul is volt lyuka, s ha kint az udvarban vagy a kukásedénynél odadugtuk a csövét, ugyanolyan erővel kifújta a benne felgyülemlett port.

Mindezt követte a vikszelés. Néha be kellett ereszteni (így mondták) Tangó pasztával a parkettát, hogy fénye legyen. Máskor meg viasszal bekentük a vikszelőkefét, a pántjánál belecsúsztattuk az egyik lábunkat, és elkezdtük kefélni a parkettát, táncos, gyors mozdulatokkal, mintha szvinget járnánk. (A tangó lassú volt, még ha a pasztát róla nevezték is el.)

No, ezután: begyújtás. A pincéből kell felhozni fát és szenet, a pincében, a hátsó (kis)udvarhoz vezető járatnál ott egy hatalmas tuskó, a hasításhoz. Puhább fát keresel, leteszed, fogod a baltát, belevágsz… Nemigen enged a fa. Megfordítod az egészet, felülről a fát is megfogod, nyomod lefelé, a balta hátulját csapkodod a kemény tuskóhoz. Így már beljebb csúszik a fadarabon, de még nem eléggé. Akkor visszafordítod, fejed fölé emeled, lecsapsz a tuskóra újra és újra. Végre kettéreped. Innen kezdve már könnyebb vékony gyújtófává hasítgatni.

Akkor ezzel föl a lakásba, szépen berakodod a fát a cserépkályhába, előkészíted a Tüker alágyújtóst vagy a Gyehennát (Tűzrakásnál nem lesz gondja, mindent meggyújt a Gyehenna – ez a reklám igaz volt: egyszer sikerült a szőnyeget is meggyújtanom szüleim legnagyobb örömére).

De nemcsak takarítani kell (és nemcsak a szobát), hanem például mosni is. Ez sem könnyű dolog. Kell hozzá mosószappan, esetleg Ultra, Flóra áztatószer vagy Mos6 folyékony mosószer, később a Rapid (Ne mosson egyedül Ön / mosni az nem nagy öröm / a tapasztalatunk is arra tanít / hogy egyedül mos a Rapid). És kell hozzá forró víz. Egy hatalmas edényben – beceneve mosófazék – fölteszed forralni a gázra, aztán beviszed a fürdőszobába, és egyenesen a kikészített lavórba öntöd. És kézzel, igen, két kézzel mosol, a szó szoros értelmében kétkezi munkásként. Az öblítést már a kádban is végezheted, csap ott is van, akárhányszor nyomhatsz a ruhára tiszta hideg vizet. Viszont szárítani már vagy a poros padlásra kell vinned, vagy a pincében lévő mosókonyhába. Ha nem sok a ruha és nem túl nagy darabok, akkor viszont két csiga segítségével lehúzhatod a kád fölötti fregolit, s ha kiteregetted a ruhát, visszahúzhatod a plafonig. (Azt kérded: miért nem a kádban mosol? Mert a henger alakú fürdőszobai kályha felfűtése nem egyszerű feladat, széntüzelésű, füstöl is rendesen, oda csak vasárnaponként szoktatok begyújtani.)

Fotó: FORTEPAN

Közben elkészült az ebéd, lehet tálalni. A konyhaasztal fiókjában vannak a tálaló- és evőeszközök. (Az egyik hokedlinek is van fiókja, abban a cipőpucoláshoz szükséges cuccok: Csillag paszta – lánykori nevén Schmoll –, cipőkefe, cipőrongy.)

Na, az ebéd utáni mosogatás sem egyszerű. A konyhában csak falikút van, hideg vízzel. Tehát újra előkerül a mosófazék, vizet forralunk, és beleöntjük a vájdlingba, amelyet már rátettünk a fiókos hokedli tetejére. Még egy kis hideget hozzá, és elő a kőporral, amit a házaló kiáltozása után tőle vettünk: Kőpor… Kőport vegyenek!

Jobb helyeken vájdlingból (azaz mosogatótál) kettő is volt (ahol elfért), a másodikba hideg víz került. Mosogatószernek szódát használtunk, szivacsnak se híre, se hamva, egy elhasználódott lepedő tépett csíkja volt a mosogatórongy. A vájdling fölé görnyedve azután tisztára mostuk az edényeket. Megvolt ennek a sorrendje: a zsírtalanabbakkal kezdtük (poharak, bögrék), és egyenletesen haladtunk a zsírosabbak, ragacsosabbak felé.

A törölgetés egyszerű volt, de gyakran nem százszázalékos, a törlőruha átitatódott, és már nem törölt olyan rendesen. Ilyenkor szájjal lefelé a konyhaasztal viaszosvászon terítőjére fordítottuk az edényeket, hadd szikkadjanak még egy darabig.

De a konyhaasztal – ez a több funkciójú bútordarab – másra is kellett azután. A vasaláshoz.

Egy erre a célra kinevezett – itt-ott már megégett – pléd került a letisztított asztalra, és a gáz két lángjára föltettük a két gázvasalót. Ez úgy működött, hogy a fenéklyukon forrósította belülről az égő gáz a vasat, kétoldalt is lyukak voltak a vasalón, talán hogy több oxigén segítse az előkészítést.

A legbonyolultabb a nadrágvasalás volt. A farmer óta a nadrágnak (tisztelet a nagyon ünneplő kivételnek) nincs éle. De akkor még élt kellett vasalni rá, lehetőleg úgy, hogy ne dupla él legyen! Fehér lepedő került a pokrócra, ráfektettük a nadrágot, szépen, gondosan eligazgattuk, hogy csak az egyetlen él maradványa látsszon, aztán bevizeztünk egy nagyon nagy férfizsebkendőt (nem papír, akkor még az nem létezett), s azon keresztül simogattuk a nadrágot, hogy pengeéle legyen.

Valahogy így telt egy vasárnap délelőtt és kora délután.

Jöhetett a jól megérdemelt pihenés. Bent a szobában olvashattál a meleg cserépkályha mellett, hallgathattad a Kossuth meg a Petőfi rádiót a kétgomboson, vagy előkaphattad a lemezjátszót meg egy bakelitlemezt, rátetted a friss piköppel fölszerelt kart a lemez szélére, és fölcsendül Kazal karcos hangján a nóta: ha nem szeretsz, beugrom a Dunába, természetes nem utcai ruhába… 

Szinte elképzelhetetlen a karácsony Reszkessetek betörők nélkül. A filmet ugyanis bár már unalomig játszottak a televíziócsatornák, az alkotás még mindig sokakat odaszegez a képernyők elé. Ám mielőtt idén bárki leülne megnézni, jobb ha megismer pár tényt a filmről, amit eddig biztosan nem tudott.

A könyv klasszikus karácsonyi ajándék, nincs is jobb, mint bekuckózni egy hideg, ködös, téli napon, és olvasni egy bögre forró kakaó vagy tea mellett. Ebben az összeállításban olyan könyveket ajánlunk, amelyek biztos sikert aratnak a fa alatt.