Hóman utca Vácott

2016. február 14., 16:31

Úgy tűnt, a Székesfehérváron fel nem állított Hóman-szobrot Vácott avatják fel. Az ottani jobboldali városvezetés először nem nyilatkozott az ügyben, majd a botrány kirobbanása után közzétették: nem lesz szoborállítás. A döntést üdvözölte a váci zsidó hitközség. A 168 Óra a váci püspökséget is kérdezte a témáról. Ők nem reagáltak.

De mi köze az egykori nyilas parlament tagjának Váchoz?

Hóman Bálintot a népbírósági ítélete után a váci börtönbe vitték, ahol 1951-ben belehalt az ávósok kínzásaiba. Politikai megítélése ezért a városban meglehetősen ellentmondásos.

– Amikor a rendszerváltás után a jobboldal került itt hatalomra, utcát neveztek el Hómanról. Amikor a baloldal győzött, törölték az utcanevet. Majd 2007-ben a jobboldali voksokkal újra megszavazták a Hóman utcát – jegyezte meg a 168 Órának Bóth János, a helyi MSZP-frakció vezetője.
A történet azért is különös, mert a váci városi önkormányzatot tavaly Raoul Wallenberg-díjjal tüntették ki. A díjat Fördős Attila polgármester vette át, aki korábban a MIÉP Pest megyei elnöke volt. Bóth sem tudja, az ex-MIÉP-es polgármester irányította város miért lett Wallenberg-díjas.

– Mi nemrég kezdeményeztük, hogy a váci Hóman utcát nevezzék át Híradó utcának. Úgy gondoltuk, ha kiderül, hogy a Wallenberg-díjas városunkban az egyik utca a volt nyilas parlament tagjának nevét viseli, az a világ szégyene lesz. De a jobboldali képviselők leszavaztak minket. Sőt a polgármester bizalmi embere, Moys Csaba azon az ülésen indítványozta, hogy szobrot is állítsunk Hómannak – tette hozzá az MSZP-s képviselő.
A szobor köztéren nem épülhet meg, de magánterületen még igen. Moys aláírásokat gyűjt, hogy Hómannak mégis legyen szobra, az utca pedig továbbra is az ő nevét viselje. A Wallenberg-díjas város február 18-án dönt arról, hogy a zsidótörvényeiről elhíresült Hóman érdemel-e utcát Vácott.

2024. október 15., 16:58

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?