Hibakeresés a Fideszben a kétharmados többség elvesztése után

A független ellenzéki jelölt, Kész pótválasztáson szerzett győzelme után Orbán magyar miniszterelnök attól óvta pártját, hogy most megpihenjen a babérjain. Az APA osztrák hírügynökség tudósítását a nagy osztrák lapok átvették.

2015. február 24., 10:55

A kétharmados többség elvesztése után Orbán Viktor magyar miniszterelnök a választási vereség önkritikus elemzésére utasította pártját. „Nem pihenhetünk meg a babérjainkon” – kommentálta hétfőn a választási eredményt.
A parlamenti kétharmados többség elvesztése a nyugat-magyarországi városban Veszprémben megüresedett képviselői helyért tartott pótválasztás eredménye, amely a szociálliberális ellenzéki győzelmét eredménye. A szavazatok 92 százalékos összesítése alapján az ellenzék 41-éves, független jelöltje, Kész Zoltán szerezte meg a szavazatok 43,14 %-át. Némedi Lajos kormánypárti jelöltnek, a város alpolgármesterének el kellett ismernie, hogy a szavazatok 33,4 százalékának megszerzésével vereséget szenvedett.
A „szuper többség” birtokában Orbán mostanáig alkotmányos törvényeket alkotott. A pótválasztás azért vált szükségessé, mert a választási kerület Fideszes-képviselője, Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért és ifjúságért felelős EU-biztosként Brüsszelbe távozott. Navracsics elismerte, hogy nem számoltak a választás elvesztésével. A vereség okát ki kell majd „vizsgálni, és új stratégiát kell kidolgozni”.


„Bombameglepetés” Zoltán számára


A nyugat-magyarországi Veszprémben megtartott választás kimenetelét a magyar médiumok vasárnap este „bombameglepetésnek” nevezték. Kész Zoltán, a választás nyertese, az ATV-csatornán keresztül valamennyi pártnak, civilszervezetnek és polgárnak köszönetet mondott bizalmukért, amellyel hozzásegítették választási győzeleméhez.
A HVG.hu internetes oldal szerint Némedi Lajos, a vereséget elszenvedő kormánypárti jelölt gratulált a győztesnek. A választást megelőző időszakban Orbán miniszterelnök kisebbítette pártja kétharmados parlamenti többsége megtartásának a jelentőségét. Már minden szükséges dolog elintéződött – mondta.


A sokat bírált Alaptörvény


Az elmúlt években a kétharmados többség segítségével Orbán valóban egy új és sokat bírált Alaptörvényt adott az országnak. Most, hogyha ismét módosítani kellene az Alaptörvényt, az úgynevezett „szuper többség” hiánya nehézséget okozhat majd a jobboldali konzervatív miniszterelnöknek. Megfigyelők szerint az is jelezte, milyen fontos Orbánnak a veszprémi választás, hogy a múlt héten a nyugat-magyarországi város számára négymilliárd forintos (kb.13 millió euró) kormányzati támogatást ígértek egy uszodai komplexum felépítéséhez.


A 2010-ben megtartott választások óta Orbánnak kétharmados többsége van. A tavaly megtartott választások óta egyetlen szavazaton múlt a Fidesz-többség többsége, amely a pótválasztás során most elveszett.


Néhány héten belül Magyarország máris a következő választási krimi előtt áll. Ekkor a szomszédos választási kerületben, Tapolcán lesznek pótválasztások. Erre az ottani Fideszes képviselő halála miatt van szükség. Az Orbán-kormányt itt fenyegeti a következő választási kudarc, de a kormánypárt elméletileg akár a kétharmados többségét is visszaszerezheti.


Óvás a túlértékeléstől


Tóth Zoltán választási szakértő óvott a kétharmados többség elvesztésének „túlértékelésétől”. A veszprémi választási vereség után a Fidesznek továbbra is lehetősége van a kétharmados többség bebiztosítására. Ez nyitott kérdés. Az április 12-i tapolcai pótválasztás után lehetnek további, a kormánypártok számára előnyös pótválasztások. És független képviselők a parlamentben is szavazhatnak a Fidesz javára.

(APA/ Die Presse, 2015.II.23.)


Fordította: dr. Gonda László