Harminc program a Nyíregyházi Egyetemen

A délutáni megnyitót követően a fizikai és a kémiai előadások hallhatók, lesznek mikroszkópos vizsgálatok, laborkísérletek és a lézer működését is megismerhetik a látogatók. 

2021. szeptember 22., 14:31

Szerző:

Mintegy harminc programon, tudományos és művészeti előadásokon, laborbemutatókon és kísérleteken vehetnek részt az érdeklődők pénteken, a Kutatók éjszakáján a Nyíregyházi Egyetemen. A délutáni megnyitót követően a fizikai és a kémiai előadások hallhatók, lesznek mikroszkópos vizsgálatok, laborkísérletek és a lézer működését is megismerhetik a látogatók. A műszaki és agrártudományi intézet épületében a mérnökképzésről és az erős paprika kutatásáról rendeznek eszmecserét, utóbbi meg is kóstolható.

Tartanak előadásokat az egyetemen az intelligens gokartról, a gyümölcsök szárításáról, repüléstechnikai bemutatót az interaktív szimulátoron, a géptan iránt érdeklődők pedig a környezetbarát gyártástechnológiákról és a modern hegesztési eljárásokról tájékozódhatnak. A testnevelési intézet előadótermeiben a mentőszolgálat munkatársai tartanak újraélesztési gyakorlatot, lesz startup-kisokos, de a szakemberek a partifecskék különös családi életéről is tartanak előadást.

Bemutatják emellett az impresszionizmust, az emberi és az állati csontok titkait, a matematika iránt érdeklődők pedig a 2D-s játékprogramozásról, a fraktálteniszről egyaránt hallhatnak információkat. Levezetésként egészségügyi szűréseket, illetve tájékozódási játékot tartanak az egyetem parkjában. Országszerte csaknem 50 város 112 intézménye több mint 2100 programot kínál pénteken és szombaton a Kutatók éjszakáján.

(Kiemelt kép illusztráció: Hallgatók a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjának előadójában Európai Uniós alapismeretek előadáson 2016. február 24-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI) 

Tegnap 17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.