Ha megállnának, széthullana a birodalom – Székely Csaba a NEResztényekről és írói kultuszokról

Immár második alkalommal adták át a Rózsavölgyi Szalonban a Kortárs Magyar Dráma-díjat, amelyet Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg, Örkény István özvegye alapított. A szakmai zsűri fő díját Székely Csaba, Marosvásárhelyen élő író kapta a 10 című darabjáért, amelyet a Radnóti Színház játszik nagy sikerrel. A darab arról is szól, mit lehet a Tízparancsolattal kezdeni egy szeretet nélküli, hitetlen világban. De a szerzővel beszéltünk arról is, milyen az orbánizmus eretnek vallási irányzata és kultúrája.

2020. március 5., 06:00

Szerző:

A Tízparancsolatot néhány szenten kívül, az emberek sosem tartották be, ma pedig még messzebb kerültünk az efféle erényes élettől. Baj ezt? Mit lehet kezdeni betarthatatlan parancsolatokkal? 

Nem az a baj, ha valaki nem tudja betartani a Tízparancsolatot, hanem ha szándékosan árt másoknak. Vagy ha képtelen visszafogni magát, hogy ne ártson. Azt gondolom, sokkal fontosabb jó embernek, mint jó hívőnek lenni. Mindegy, hogy valaki vallásos meggyőződésből cselekszi a jót, vagy belső parancs hatására. A második világháború idején albán muszlimok rengeteg zsidót mentettek meg, mert a vallásuk erre tanította őket. Oskar Schindler, a híres zsidómentő viszont ateista volt. A végeredmény szempontjából lényegtelen, hogy miben hittek.

Mindegy, hogy valaki hívő vagy nem hívő?  Csak az emberség számít?

Az istenhit megnyugtat, vígasztal. Biztonságot és útmutatást ad arra, hogyan kell élni. Aki viszont nem hisz, annak nincs ilyen útmutató a kezében, és tudja, hogy egyedül kell boldogulnia. De azért nem olyan nagy az eltérés a kétfajta élet között. Hívő és nemhívő ember is ugyanazon a szakadék felé rohanó buszon ül, csak a hívő azt gondolja: a szakadék alján ő majd átszáll egy másik buszra. Hogy miben lehet hinni hitetlenül? Ne felejtsük el, nem a Tízparancsolat volt előbb, hanem a lelkiismeret, és a lelkiismeret nagyon igyekszik a jót választani minden helyzetben. Érdemes rá hallgatni, mert a hitet el lehet veszíteni, de lelkiismerete mindenkinek van, az utolsó gazembernek is.

A kereszténység nálunk kormányzati, politikai identitás is. Mennyire keresztényi a jelenlegi hatalom? 

Magyarország kormánya nem keresztény, legfennebb NEResztény. Ez egy eretnek vallási irányzat, nevezik orbánizmusnak is, amely sikeresen integrált olyan rendszereket, mint a feudalizmus és a fasizmus. A „Ne lopj!” parancsolatot például kiegészítették azzal: „Hanem változtasd a közpénzt magánvagyonná!” Azzal az intéssel pedig sehol sem találkozunk náluk, hogy „Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!” Szeretet? Hiszen nem csinálnak titkot belőle, hogy utálják a melegeket, a zöldeket, a muszlimokat, az européereket, a független színházakat, a tudósokat, a pápát és Harry Pottert. Valószínűleg már készítik is elő, hogy melyik a következő csoport, akiket utálni kell. Másfelől rendszerükben akad némi hasonlóság is a kereszténységgel: ha valaki kritizálni merészeli a NER-t, az ugyanúgy blaszfémiának számít, mint ha Istent szidná.

 

Az interjú teljes változatát a március 5-én megjelenő 168 Órában olvashatja el! 

 

Életének 83. évében elhunyt Ambrus Éva Ferenczy Noémi-díjas keramikus, iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA pénteken.

Tiltakozik Tarr Béla elnök és a Magyar Filmművészek Szövetségének elnöksége a Inkubátor programot érintő, 2023-ban született döntés miatt. A pályakezdőket támogató Inkubátor program révén évente öt, sok esetben nemzetközi szinten is díjnyertes film készülhetett el. Idén azonban a Nemzeti Filmintézet mindenféle indoklás nélkül utólag bejelentette, hogy az öt nyertes film közül három mégsem készülhet el.