Gera Marina: Egy idő után mindennél fontosabb volt számomra, hogy nyerjek, mert úgy éreztem, csak az menthet meg

Egy idő után mindennél fontosabb volt számomra, hogy nyerjek, mert úgy éreztem, csak az menthet meg – nyilatkozta lapunknak Gera Marina színésznő, aki az Örök tél című, a Gulagon játszódó történelmi televíziós film női főszerepéért a közelmúltban vehette át a Nemzetközi Emmy-díjat. Eddig csak egyetlen magyar, Ragályi Elemér kapta meg az elismerést tizennyolc évvel ezelőtt.

2020. január 11., 06:00

Szerző:

– Kapott hideget, meleget is a díjátvétel utáni napokban?

– A jelölés hónapjai nehezek voltak, nevetséges lenne erről panaszkodni, de mivel belekérdezett, hát felfedem, hogy egy idő után mindennél fontosabb volt számomra, hogy nyerjek, mert úgy éreztem, csak az menthet meg. Itthon alig foglalkoztak a jelölés hírével, csupán néhány rövid interjút kértek. Féltem, hogy érdektelenül fogadja a szakma is, például ha megnyerem, majd emiatt nem hívnak szereplőválogatásra. És igen, voltak olyanok, akik szerették volna, ha másképp alakulnak a dolgok, de erről nem beszélek.

Fotó: Merész Mártton

– Miként dolgozza fel az elmúlt hónapok eseményeit?

– Volt már mindenféle ünneplés, a díjátadó után például afterpartyra mentem, amelyet az Emmy televíziós fesztivál szervezett. Számtalan akadémiai tag jelen volt, ők nagyon akartak engem ünnepelni. Remek érzés volt! Elmentem a kinti magyar közösséghez is, több kollégám kint volt a díjátadó idején New Yorkban.

– Hazaérkezésekor a repülőtéren a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnöke fogadta csokorral és levéllel, illetve csupán néhány civil és sajtóképviselő. Hiányolja azt a fajta minőségi sztárkultuszt, amely nagyjából húsz-huszonöt éve kiveszett a magyar közéletből?

– Igen is meg nem is. Alapvetően színművész vagyok, a hivatásom érdekel. Nem azzal foglalkoztam, hányan vannak kint a repülőtéren. Hogy is mondjam, nem esett rosszul, hogy nem zárták le miattam a fél repülőteret. Érdekes, hogy van erről egy diskurzus: kell-e PR-szakember egy jelentős nemzetközi díj kitüntetettje mellé? A választ magam sem tudom, bár rendkívül izgat, hogy mit kezdjünk az első Emmy-díjasunkkal.

Az interjú teljes változatát a 168 Óra csütörtökön megjelent számában olvashatják el. Keressék az újságárusoknál!