Galla meztelen, Galla a mennybe megy

 „A szabadság tréningjei" az angol humor magyar apostolával. 

2022. március 23., 12:54

Szerző:

„Forróság van b•zdmeg”, kiált fel egy fiatal hölgy a közönség soraiban, miközben Galla pucéran John Lennon és Elton John számokat, immáron kórusban énekel egy ötvenes brit házaspárokból álló csoporttal, Budapest belvárosában. A Karinthy-gyűrű nem kerül elő.

A művészet csak akkor nem lenne pszichés kompenzáció, ha totális közlés lehetne. Ha totális közlés lenne, akkor totális kitárulkozás lehetne. A totális kitárulkozás az egyetlen megszabható út, és a legbonyolultabb útvesztő... Intim: ami Másnak nem, csak önmagának mutatkozik”, írja Nádas Péter a Szabadság tréningjei című könyvében. Galla Miklós kedd esti koncertje túl van az intimitáson, túl van a pszichés kompenzáción, totális kitárulkozás, abszolút közlés: a befogadó számára az örök élet, a halhatatlanság ígéretével. 

 A Szimplában nemzetközi közönség előtt tartott Galla-esten, túlnyomóan angol nyelvű saját dalokat, valamint feldolgozásokat hallhattunk a művésztől. A ruhadarabok pedig lassan, megfontoltan, az elhangzott dalokkal összhangban és ütemben kerülnek le Galláról, miközben a tánc és a bor szeretetére, önmagunk elfogadására és az élet élvezetére okítja, készteti hallgatóságát. Majdnem mindenki pironkodik, nem, vagy éppen pontosan tudja, hogy hová kell néznie, hova nem akar nézni. 

Galla arcán pírnek nyoma sincs, kristálytisztán énekel olykor békéről, máskor szerelemről és a rádiózás aranykoráról. A közönség másik része: a gyanútlan kanadai, ázsiai és brit turisták, az úri belpesti, tehát a műpártoló közönség és a keményvonalas Galla rajongók átérzik, és láthatóan értik a humorista fokozatos átlényegülését, szent őrületét. 

Éppen ezért sosem volt ilyen nehéz elválasztani a perverziót, a művészettől. A kitárulkozást, a magamutogatástól. Sajátos, egyszemélyes bacchanália ez, de kezdődő erekciót sem láttunk még szintipopra. 

„Az örökkévaló elválik attól, ami az időben keletkezett”, mondták egykoron szúfi mesterek, ennek vagyunk szerencsés szemtanúi. A művész csak akkor akasztja meg hömpölygő előadását, amikor módszeresen, fogyasztja Szörényi Levente friss, fehérbor remekét, de nem csak Galla üdvözül, fokozatosan a közönségre átragad mérhetetlen boldogsága, a szabadság tréningjének lehelete.

„ I'm totally free, if I nude.Teljesen szabad vagyok, amikor meztelen vagyok”

– mondja Galla, szavai nem szorulnak magyarázatra. „Imádom, nem bírom. Ez zseniális”, hallatszik a közönség soraiból. A kérdés pedig innentől kezdve már nem is a Karinthy-gyűrű léte vagy nem léte, itt az ideje (?) Galla Kossuth-díján gondolkodnunk. 

A képre kattintva galéria nyílik a koncerten készült fotókból:

(Kiemelt kép: Galla Miklós humorista, zenész konceret ad a Szimpla Kertben, Budapesten, 2022. március 22-én. Fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu)

 

 

 

 

 

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.