Feltöltött dilemmák

A veszprémi kultúrantropológust, Kozalik Bálint Krisztiánt egy tudományos kísérlet keretében feltöltik a világhálóra. Pontosabban csak az agyát másolják föl abban a reményben, hogy az évezredek alatt fölhalmozott, komputerekbe konvertált tudást az élő ember idegrendszerével ötvözve létrehozható a „szuperintelligencia”.

2016. június 16., 16:23

Kozalik kettéválik: egyrészt földi testében folytatja a hétköznapi életét, miközben az agya – Christian-program néven – új életre kel az interneten.

Ez a kiindulópontja Csányi Vilmos legújabb, Ő ott bent című regényének, amelyet a Libri Kiadó jelentetett meg, s amely azt feszegeti: elválasztható-e egymástól a tudás és a lélek? Humanizálható-e a mesterséges intelligencia? Képes lesz-e az emberiség kézben tartani az általa létrehozott szuperintelligenciát?

Csányi Vilmos fontosnak tartja megmagyarázni a műfajválasztást. Legalábbis erre utal, hogy regényéhez saját magától választ mottót: „Az igazán fontos kérdésekről csak mesélni lehet.” Merthogy a mű valójában egy regénybe transzportált tudományos esszé, a páratlan tudósmúltú szerző ezúttal szépirodalomba csomagolja a szakmai és morális eszmefuttatásait.

A sci-fi összes szereplője erkölcsi csapdahelyzetbe kerül, miután kiderül: Kozaliknak a számítógépbe feltöltött része nem veszítette el önálló személyiségét, hanem – igaz, alaposan átalakulva – új ember született belőle. Látható teste ugyan nincs, viszont nemcsak gondolkodni képes – a világon mindenkinél gyorsabban és tisztábban –, de rátalálnak az emberi érzelmek: barátokra vágyik, emlékeket ápol, sőt, pszichológust kér magának – akibe utóbb szerelmes is lesz.

Csányi Vilmos a 168 Órának elmondta, regénye utópia, amely harminc-ötven év múlva játszódik:

– Akkoriban juthatunk el oda, hogy olyan szuperintelligens számítógépes rendszerek jönnek létre, amelyek az embertől függetlenül képesek saját magukat fejleszteni. A fő kérdés az lesz: ezek az önjáró rendszerek az emberiséggel szemben barátságosak, közömbösek vagy ellenségesek lesznek-e. A regény arra hívja föl a figyelmet: nekünk kell lépéseket tennünk azért, hogy a majdani szuperintelligencia ne kerülhessen konfliktusba az emberiséggel.

A Könyvhéttel kapcsolatos cikkeinket itt találja. Kattintson!