Eszenyi Enikő arról, miért nem tüntetett a szabad színházakért: „Mit nem lehet ezen érteni?"

2020. január 30., 08:52

Szerző:

„Remélem, olyat tudok letenni az asztalra, hogy nem hagyok kétséget afelől, hogy továbbra is én vezethetem a színházat” – árulta el a Magyar Narancsnak adott interjújában Eszenyi Enikő, hogy újra indul a Vígszínház igazgatói posztjáért, a beszélgetést a hvg.hu szemlézte.

A Vígszínház igazgatója ismét megpróbálta elmagyarázni, hogy miért nem ment el a szabad színházakért és a színháztörvény ellen tartott tavaly decemberi tüntetésre.

Annak idején azzal indokolt, hogy „szakmai úton kell mindent elintézni, itt pedig politikai térbe került a diskurzus”, és a mostani kérdésre, hogy értette ezt, azt felelte:

„Mit nem lehet ezen érteni? Azt, hogy nem akarok politikai térbe belépni. Arról nem is beszélve, hogy aznak 1029 ember volt a Vígszínházban, a Padlás jubileumi előadásán, ahol az 1 milliomodik nézőnket köszöntöttük, és együtt énekeltük, hogy „itt van dolgunk, és itt vannak álmaink”.

Eszenyi szerint a szakmai szolidaritásnak nem kell mindig nyilvánosnak lenni: „Szerintem én nagyon sokat teszek a szakmámért. Bárki megkeres, annak tehetségemhez, lehetőségemhez képest segítek. Amúgy meg nem is hívtak, de erről már nem is akarok beszélni.” A tüntetés szervezői valójában hívták a Vígszínházat a színházakat érintő törvénytervezet ellen rendezett tüntetés egyeztetésére, de nem kaptak visszajelzést.

Az interjúban szóba került, hogy a Forbes öt éve a kultúrában a legbefolyásosabb nőnek választotta meg. Eszenyi Enikő felidézte, hogy Demszky Gábor alatt lett igazgató, majd jött Tarlós István, most pedig Karácsony Gergely.

„Valamennyi érán keresztül mentem. Én ezzel úgy vagyok, hogy állok egy folyóban, amivel szeretek sodródni, szenvedélyesen új utakat keresni, de hogy egyik vagy a másik partra kilépjek, olyan nincs. Soha senki a politikai szférából nem szólt ide telefonon, hogy nyomást gyakoroljon rám. A tervezett műsorral kapcsolatban a hatalomból senkivel nem kommunikálok.”