Elhunyt Rob Rafelson filmrendező, az Új Hollywood egyik előfutára

Nyolcvankilenc évesen elhunyt Rob Rafelson amerikai filmrendező és producer, az Új Hollywood néven ismert filmes irányzat egyik előfutára, A postás mindig kétszer csenget és az Oscar-díjra jelölt Öt könnyű darab rendezője, a The Monkees című tévésorozat atyja, jelentette az amerikai filmes média Micky Dolenz zenészre, a sorozatbeli rock- és popegyüttes énekesére és dobosára hivatkozva.

2022. július 25., 12:39

Szerző:

Rafelson - aki a The New York Times értesülése szerint tüdőrákban halt meg szombaton otthonában, a Colorado állambeli Aspenben - az 1960-70-es években azon fiatal amerikai filmesek csoportjához tartozott, akik igényes, a hagyományostól eltérő mozifilmjeikkel friss szellemiséget vittek a hollywoodi álomgyárba.

Kritikusok remekműnek tekintik Five Easy Pieces (Öt könnyű darab) című 1970-es avantgárd filmjét, amely két másik művével együtt egy önéletrajzi vonásokat mutató családtrilógiát alkot, és amelyet több kategóriában, köztük a legjobb filmében, Oscarra jelöltek. Legnagyobb kasszasikere azonban A postás mindig kétszer csenget című romantikus thrillere volt, amelyben a két főszereplő, Jack Nicholson és Jessica Lange híres konyhaasztalos szexjelenete kiverte a biztosítékot a prűd Amerikában. Rafelson és Nicholson hat filmet forgatott együtt. A színész azt mondta egyszer, azért szeret együtt dolgozni a rendezővel, mert "annyira érzelemmentesen dolgozhat, amennyire csak akar".
 

Rob Rafelson az 1960-as években találta ki egy barátjával együtt a The Monkees nevű fiktív rock- és popegyüttesről szóló, azonos című tévésorozatot, amely nagy siker lett és kinyitotta előtte Hollywood kapuit. Noha a kritikusok dicsérték Rafelson filmjeit, a rendező valójában mindig kívülálló maradt Hollywoodban, filmtervei megvalósításáért gyakran keményen meg kellett küzdenie. A Bilincs című 1980-as börtöndráma forgatása közben kirúgták, mert tettlegességre vetemedett egy stúdiófőnökkel szemben, a filmet végül Stuart Rosenberg fejezte be.

(Fotó: Shutterstock)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.