Meghalt a Jászai Mari-díjas rendező

Bucz Hunor, a Térszínház alapító igazgatója 79 éves volt.

2022. március 7., 16:23

Szerző:

Hetvenkilenc éves korában meghalt Bucz Hunor Jászai Mari-díjas színházi rendező, színházigazgató, a Térszínház alapító igazgatója. A művészt március 3-án érte a halál – tudatta a Térszínház hétfőn az MTI-vel.

Bucz Hunor 1942. június 13-án született Budapesten, 1979-ben a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendezői elmélet szakán szerezte másoddiplomáját. A Térszínházat 1969-ben alapította, azóta igazgató-rendezője. A Térszínház alkotó dramaturgiai munkáját jelzik az önálló fejlesztésű színjátékok (Néró, a véreskezű császár), színpadi adaptációi (Csokonai: Békaegér harc, Esterházy: Kis Magyar Pornográfia), saját átdolgozású drámák (Weöres: A holdbéli csónakos, az 1506-ból való Winkler-kódex devóciós passiója, a Mária siralom), az újrateremtett, hagyományos népszínházi formák (Magyarföldi szentek) és az új népszínházi nyitott színi formák (dramatikus játszóházak).

Dramaturgiai, színjátszó-módszertani és művészetpedagógiai tanulmányai jelentek meg szakmai folyóiratokban, versei és egyéb szépirodalmi írásai periodikákban. Verseskötetei Pattogzik a szó zománca, valamint Szélcsatornában címmel jelentek meg. Művészeti tevékenységét 1987-ben Radnóti-díjjal, 2000-ben A Népművelésért díjjal, 2003-ban Magyar Művészetért díjjal és 2019-ben Jászai Mari-díjjal jutalmazták.

(Kiemelt kép: Bucz Hunor, a Térszínház igazgatója a társulat Karácsonyi misztérium című előadásán a budapesti Zichy-kastélyban 2013. december 22-én. MTI Fotó: Illyés Tibor)

Tegnap 19:34

Tegnap futótűzként járta be a magyar sajtót, hogy több más tartalommal együtt gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra eltűnt az HBO Max előfizetéses videostreaming-szolgáltató kínálatából a tavaszi időszak legnépszerűbb lokális tartalma, A besúgó című sorozat. A streamingszolgáltató szerint ez természetes jelenség, az SVOD szolgáltatók tartalmi kínálatának önkényes variálása azonban több szempontból is aggályos lehet.