El Greco hódít a Szépművészetiben

2008. december 12., 14:58

El Greco Evangélista Szent János című műve áll a Szépművészeti Múzeum Jézus nyomában címmel pénteken megnyílt kiállításának középpontjában; a madridi Prado kölcsönözte alkotás mellett a kamaratárlat mintegy 40 festmény, szobor, rézmetszet segítségével mutatja be a spanyol festészet egyik legjelentősebb mestereként számon tartott El Greco művészetének gyökereit, alkotásainak ihletőit. A február 5-ig látogatható kiállítást bemutató sajtótájékoztatón jelen volt a Prado spanyol gyűjteményének vezetője, Leticia Ruis Gomes is, aki örömét fejezte ki, hogy ebben a kontextusban láthatja az Evangélista Szent János című képet. Hozzátette: a spanyol anyag a budapesti múzeumban is "itthon" van - tudósított az MTI.

17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.