Díjeső a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon

China National Acrobatic Troupe biciklis csoport és a deszka zsánerrel fellépő Troupe Zola mongol artistacsoport kapta az arany díjat a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál hétfői díjátadó ünnepségén.

2024. január 16., 08:23

Szerző:

A Fővárosi Nagycirkusz tájékoztatása szerint ezüst díjat nyert az olasz Elisa Cussadie papagájidomár, Evgeniia Zavadskaia levegő-kötél akrobata és Andrei Pogolerov, a világon egyedülálló halálkerék bemutatójáért. Bronz díjat kapott a Group Tightrope Walkers Antik artistacsoport magasdrót produkciójáért, Alex Giona szabadidomár, a Les Étolies de Mongolie kaucsuk és íj-számot bemutató csapat, valamint a Duo Antresol levegő-karika számáért. A China National Acrobatic Troupe tagjai a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál „Budapest Grand Prix” díját is átvehették Fekete Pétertől, a Fővárosi Nagycirkusz és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatójától, valamint Nagy István agrárminisztertől.

A „White Show – Lyrical Circus Late-Night Show” arany díját Anthony Cesar (gurtni, Belgium) kapta. Az ezüst díjat itt Anton Mikheev (gurtni, Oroszország), a bronz díjat pedig a handstand produkciót bemutató, ukrán nemzetiségű Ruslan Kalachevskyi vehette át.
A „Red-White-Green Show – Hungarian Supertalents” magyar kiválóságokat felvonultató műsorának legjobbjait is jutalmazták a díjátadó ünnepségén. A Magyar Tehetségek (Hungarian Supertalents) arany díja a deszka számot bemutató Pal's Compaigne artistaduónak jutott, az ezüst díjat a Flying Weiss Junior flliegende csoport kapta, a bronz díjat Russnák Regina nyerte el gurtniszámáért. A nemzetközi zsűri idén különdíjjal jutalmazta Donnert Alfonsot diabolo számáért.

A Fővárosi Nagycirkusz Életműdíját Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója adta át Sun Lili, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója számára. A XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjátadó ünnepségén a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesületének díjait is átadták. Az arany díjat Alex Giona lószámot bemutató artistaművész érdemelte ki, az ezüst díjjal Selyna Bogino spanyol lábzsonglőrt jutalmazták, a bronz díjat Ádám Henrik kapta magasdrót számáért.

(Kiemelt képünkön: a Kínai Nemzeti Akrobatikus Társulat tagjai fellépnek a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Budapesten 2024. január 10-én. Fotó: Völgyi Attila / XINHUA / Xinhua via AFP)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.