Egymilliárd forintból viszi el Vidnyászky Attila a színházat a kies magyar vidéknek

2019. december 19., 17:05

Szerző:

A színielőadásokkal eddig rosszul ellátott kistelepüléseket célozza minőségi színházi produkciókkal a Nemzeti Színház szervezésében, egymilliárd forintból elinduló Déryné Program. A kultúra mindenkié, nem csupán egy szűk elité, ezért azokhoz is el kell vinni, akik földrajzi okokból nehezen jutnak el színházba - hangsúlyozta a Déryné Program csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Mint hozzátette, kultúrstratégiai intézményként a Nemzeti Színházat kérték fel a program lebonyolítására azzal a céllal, hogy a teátrum a legkisebb településeket is bevonja.

Fekete Péter kiemelte, hogy nem konkurenciát akarnak támasztani a vidéki színházaknak, azokat a területeket szeretnék feltérképezni és ellátni, amelyeket a vidéki teátrumok sem érnek el. A Nemzeti Színház feladata lesz a program céljára alkalmas előadások létrehozása, ebből a célból esetleg a társulat bővítése, másrészt a produkciók eljuttatása a kistelepülésekre. Mint arra az államtitkár emlékeztetett, a kistelepülési művelődési házak, kulturális színterek fejlesztése már jó ideje kiemelt célja a kulturális kormányzatnak.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Fekete Péter az MTI kérdésére válaszolva közölte, a Déryné Programra az előadóművészeti többlettámogatás terhére ítéltek oda egymilliárd forintot. Az Orbán-kormány ezzel a támogatási formával helyettesíti a kulturális taót.

Vidnyánszky Attila, a teátrum főigazgatója elmondta: összesen mintegy egymilliós közönségről van szó, akiket változatos műfajú előadásokkal terveznek elérni a Déryné Program keretében már a következő évadtól. Felidézte, hogy a beregszászi, majd a debreceni színház vezetőjeként is szívügye volt a minőségi színházi kultúra eljuttatása a kistelepülésekre, néhány éve pedig munkatársaival már elvégezték a vidéki színjátszás helyzetének feltérképezését. Több mint száz olyan hely működik Magyarországon, ahol rendszeresen befogadnak színházi előadásokat - számolt be a tapasztalatokról Vidnyánszky Attila, hozzátéve: néhány éve konferenciát is szerveztek ezeknek a helyeknek a vezetői számára.

Vidnyánszky Attila az MTI kérdésére elmondta, hogy a Déryné Program nagyon különböző helyszínekre visz előadásokat a több száz fős művelődési házaktól a szabadtéri színpadokon át az egészen kicsi játszóhelyekig, ezért a kínálat is sokszínű lesz. A Nemzeti Színház nem csak saját produkciókat szerepeltet majd a programban: sok helyről szeretnék begyűjteni az előadásokat, akár határon túli társulatoktól is.

Spiegelhalter László, Vácrátót polgármestere elmondta, hogy a Budapesthez közeli, csaknem 2 ezer lakosú településen nemrég újult meg a kultúrház, amelyet azonban nehéz minőségi tartalommal megtölteni. Ebben nagy segítség lesz a Déryné Program - jegyezte meg.

Tóth Auguszta és Berettyán Nándor, a Nemzeti Színház társulatának tagjai tapasztalataikról beszámolva hangsúlyozták, hogy a színészek számára is hatalmas élmény kistelepüléseken játszani, ahol gyakran szinte az egész falu megjelenik egy-egy előadáson.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!