Célkeresztben a magyar EU-biztos

Navracsics Tibor a jövőben az oktatásért, ifjúságért, kultúráért, és a civil társadalom kérdéseiért lesz felelős. Az Európai Parlament képviselői alkalmatlannak tartják erre a posztra- olvasható a Die Presse hasábjain.

2014. szeptember 18., 19:00

Navracsics Tibornak erős idegzetre lesz szüksége, amikor október végén át kell esnie a meghallgatáson az európai parlamenti képviselők előtt. Jelölésével szemben már most is erős ellenállás figyelhető meg. „Nagyon szigorúan oda fogunk figyelni, és csak olyan jelöltet támogatunk, aki kész képviselni az Európai Unió alapértékeit” – jelentette be Gianni Pitella, a szociáldemokrata frakció vezetője, majd hozzáfűzte: „figyelmeztettük Navracsics Tibort”. A Zöldekhez tartozó Ulrike Lunacek európai parlamenti alelnök egyszerűen „hibás lépésnek” nevezte Navracsics jelölését.


Navracsicsnak korábbi igazságügyi miniszterként nemcsak az erősen vitatott magyar Alaptörvényt érő bírálatok miatt kell helytállnia, hanem az ifjúsági és kulturális terület kijelölt felelőseként a saját hazájában zajló kényes folyamatok kérdésében is állást kell majd foglalnia. Például az egyetemi autonómia kiüresítése vagy a diákok mobilitását korlátozni akaró kormányzati tervek kérdésében. A fiatalok mobilitását támogató Erasmus EU- program filozófiájával teljesen ellentétes módon, az Orbán-kormány azon fáradozik, hogy megakadályozza a diákok elvándorlását. A kormány a külföldön tanuló diákokat többek közt arra akarja kötelezni, hogy legalább a képzési idejük kétszeres időtartamát töltsék el munkával Magyarországon.


Hasonlóan kritikus hangú kérdésekre számíthat Navracsics a kulturális reszorttal kapcsolatos felelősségét illetően is. Hiszen hazájában az elmúlt években menesztettek néhány kellemetlen múzeum-, és színházigazgatót. A kulturális dolgozók kifogásolják azt is, hogy a kormány kedvezményezettei között osztja szét a kultúrára szánt pénzeket.


A magyar médiumok viszont Jean-Claude Juncker bizottsági elnök gyalogáldozatának tartják Navracsicst. Mivel Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben ellene foglalt állást. Felhívják a figyelmet arra, hogy a Fidesz politikusa nem kapta meg az általa óhajtott kereskedelmi tárcát, most pedig felelősségi területén vannak problémái.


Navracsics mellett a szlovén Alenka Bratušek és a brit Jonathan Hill is az európai parlamenti képviselők kereszttűzében áll. A képviselők azonban vagy megválasztják teljes bizottságot vagy teljes egészében elutasíthatják. (ag./wb)

(Die Presse, nyomtatásban: 2014.09.17.)

Fordította: dr. Gonda László