Óriási bevételkiesést okoznak a fillérekért adott hatósági-áras budapesti filmforgatási helyszínek

Jelentős bevételtől esnek el a budapesti kerületi önkormányzatok amiatt, hogy az állam központilag határozta meg a filmforgatások esetében fizetendő közterület-használati díjat – értesült az rtl.hu.

2023. november 20., 11:17

Szerző:

Akár 250 millió forintos bevételkiesés is érhette az V. kerületi önkormányzatot azáltal, hogy a helyi rendelet helyett az állam határozza meg a filmforgatások után fizetendő közterület-használati díjat – tudta meg az rtl.hu. Budapest többi belső kerülete is jelentős összegeket bukhatott, ráadásul a lakók is zúgolódnak a sorozatos lezárások miatt. A filmgyártók helyzetét nemcsak az olcsó árak könnyítik, hanem az állami szférában ritkán látott intézkedési határidők is. A filmtörvény szerint ugyanis a stábokra külön szabályok vonatkoznak: ha például az utcán vesznek fel egy jelenetet, akkor nem a településen vagy a kerületben érvényes közterület-használati díjat kell megtéríteniük, hanem egy államilag meghatározott díjszabás szerint kell fizetniük.

A jogszabály a helyszín típusa alapján több kategóriát is megkülönböztet. A kevésbé frekventált, esetleg forgalom elől elzárt részeken négyzetméterenként akár napi 10-20 forintért is foglalható terület, míg a világörökségi helyszínek esetében 2190 forintot kell fizetni egy négyzetméter után naponta.

 (Forrás: NFI.hu)

Az RTL.hu szerint a szabályozás nem csak anyagi szempontból rendkívül kedvező a filmeseknek, az állami szférában ritkán látott határidők is könnyítik az ügyintézést:

  • elég a forgatás előtt néhány nappal engedélyt kérni közterület-használatra.
  • Az állami cég egy napon belül (sürgősségi igény esetén azonnal) továbbítja a megkeresést az illetékes kerületnek és más szerveknek.
  • Az önkormányzatnak és az illetékes szerveknek egy napon belül (sürgősség esetén azonnal) egyeztetniük kell a részletekről.
  • Az eljárás díja 12 ezer forint, sürgősség esetén 55 ezer forint (tehát ezt a közterület-használaton felül kell fizetni),
  • és a kerületek szerint igen ritkán lehet csak megtagadni az engedély kiadását.

(Kiemelt képünk illusztráció. Filmforgatás helyszíne a Szabadság téren 2021. április 11-én, Budapesten. Fotó: Merész Márton / 168.hu)

Alain Delon békésen hunyt el Douchyban található otthonában három gyermeke és családja körében. A színészlegenda 88 éves volt.