Bécsben akarták elárverezni a lopott festményt

Meghiúsították olasz nyomozók, hogy Bécsben árverezzenek el egy csalárd módon Olaszországból kivitt ritka barokk festményt - jelentette be kedden az olasz csendőrség műkincsvédelmi osztálya.

2022. július 19., 19:39

Szerző:

Artemisia Gentileschi 17. századi olasz festőnő Caritas Romana című, legalább kétmillió eurót (800 millió forintot) érő festményére a csalók úgy kapták meg 2019-ben az olasz kulturális minisztérium kiviteli engedélyét, hogy meghamisították a mű értékére és eredetére vonatkozó adatokat. A gyanúsítottak nem az ünnepelt barokk festőnő saját műveként, hanem egy tanítványa munkájaként tüntették fel az olajképet az iratokban.

A magasabb ár reményében külföldre csempészett festmény ügyében 2020-ben indult nyomozás, amelynek eredményeként egy bécsi aukciósháznál bukkantak rá a Cimon és Pero pikáns legendáját ábrázoló képre. Az olasz hatóságok visszavonták a kiviteli engedélyt, a festményt pedig lefoglalták.

Az Olaszországba visszakerült műkincset kedden a dél-olaszországi Bariban mutatták be a nyilvánosságnak. A bűnügyben két gyanúsított ellen folyik eljárás. Egy pugliai nemesember, II. Giangirolamo Acquaviva gróf a 17. század első felében rendelte meg a képet a férfiak uralta itáliai művészvilágban nő létére sikert elérő Gentileschitől, akinek munkássága Caravaggio hatását tükrözi. Az olasz csendőrség műkincsvédelmi részlege folyamatosan figyeli a nemzetközi árverési katalógusokat, hogy kiszűrje az Olaszországból illegálisan kivitt műalkotásokat, régiségeket.

(Kiemelt képünk: Egy galériás asszisztens pózol Artemisia Gentileschi olasz barokk művész "Judit lefejezi Holofernest" című festménye között a londoni National Gallery Artemisia-kiállításának előzetese alkalmából rendezett fotózáson 2020. szeptember 29-én.  Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP)

Borda Réka első verseskötete után a próza felé fordult. Új regénye, az Égig érő csalán megjelenése kapcsán beszélgettünk vele elfojtásról, bántalmazásról, a hátrányos helyzetű fiatalok kitörési nehézségeiről, de nem hagyhattuk szó nélkül a nők szerepét sem a kortárs magyar irodalomban.

Számításaink szerint mintegy 450 ezren buliztak az idei Szigeten. A nyitónap teltházas volt, további kettő, a pénteki és a szombati csaknem teltházas – mondta a fesztivál főszervezője hétfőn este az MTI-nek.