Bécsben akarták elárverezni a lopott festményt

Meghiúsították olasz nyomozók, hogy Bécsben árverezzenek el egy csalárd módon Olaszországból kivitt ritka barokk festményt - jelentette be kedden az olasz csendőrség műkincsvédelmi osztálya.

2022. július 19., 19:39

Szerző:

Artemisia Gentileschi 17. századi olasz festőnő Caritas Romana című, legalább kétmillió eurót (800 millió forintot) érő festményére a csalók úgy kapták meg 2019-ben az olasz kulturális minisztérium kiviteli engedélyét, hogy meghamisították a mű értékére és eredetére vonatkozó adatokat. A gyanúsítottak nem az ünnepelt barokk festőnő saját műveként, hanem egy tanítványa munkájaként tüntették fel az olajképet az iratokban.

A magasabb ár reményében külföldre csempészett festmény ügyében 2020-ben indult nyomozás, amelynek eredményeként egy bécsi aukciósháznál bukkantak rá a Cimon és Pero pikáns legendáját ábrázoló képre. Az olasz hatóságok visszavonták a kiviteli engedélyt, a festményt pedig lefoglalták.

Az Olaszországba visszakerült műkincset kedden a dél-olaszországi Bariban mutatták be a nyilvánosságnak. A bűnügyben két gyanúsított ellen folyik eljárás. Egy pugliai nemesember, II. Giangirolamo Acquaviva gróf a 17. század első felében rendelte meg a képet a férfiak uralta itáliai művészvilágban nő létére sikert elérő Gentileschitől, akinek munkássága Caravaggio hatását tükrözi. Az olasz csendőrség műkincsvédelmi részlege folyamatosan figyeli a nemzetközi árverési katalógusokat, hogy kiszűrje az Olaszországból illegálisan kivitt műalkotásokat, régiségeket.

(Kiemelt képünk: Egy galériás asszisztens pózol Artemisia Gentileschi olasz barokk művész "Judit lefejezi Holofernest" című festménye között a londoni National Gallery Artemisia-kiállításának előzetese alkalmából rendezett fotózáson 2020. szeptember 29-én.  Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP)

Tegnap 17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.