Átadták a Libri irodalmi díjakat, Bödőcs Tibor is kapott egyet

2018. május 16., 09:55

Szerző:

Átadták a 2018-as Libri irodalmi díjakat kedden este a Budapest Music Centerben. Az irodalmi díj nyertes idén Tompa Andrea Omerta című regénye lett, a közönségdíjat Bödőcs Tibor paródiakötete, az Addig se iszik nyerte – számol be a hvg.hu.

Tompa Andrea könyvét az egyik zsűritag méltatta.

– Szenvedélyesen beszél. És erős nyelve van ehhez a szenvedélyességhez. Nem is egy, hanem négy. Három különlegesen érzékeny nő és egy kissé félszegen megszállott férfi elragadó szólamát halljuk. Ez a regény ráadásul eléri azt, hogy akár egy olyan téma, mint a rózsanemesítés (nőies? nem: kifejezetten férfias) témája érdekelje az embert, amennyiben ilyen virágzóan írnak róla – mondta Károlyi Csaba irodalomkritikus.

A közönségdíjat a búcsúszentlászlói Bödőcs Tibor első kötete, az Addig se iszik című paródiakötete kapta, tavaly ez volt a legkeresettebb hazai könyv, megjelenése óta toplistás. Bödőcs állítása szerint arról tud beszélni, amit megélt, ezért a saját élete is benne van áttételesen ezekben a történetekben.

– A búcsúszentlászlói törzsvendégeknek, akik még nem külföldön dolgoznak, hanem Búcsúszentlászlón maradtak, nekik a Hrabalt ajánlanám, mert abba nagyon sok kocsmai beszéd-törmelék került be, meg nagyon sok családi anekdota, szállóigék, helyi Pepin bácsiknak a mondásai vannak belegyúrva – mondta Bödőcs, majd hozzátette, hogy nem baj, ha nem mindegyik díjat ő nyeri, hanem csak az egyiket, ezt kibírja.

A döntős könyvekre a tavaly megjelentek közül a kulturális élet 100 képviselője tett javaslatot, így maradt végül tíz kiadvány, amiről a szakmai zsűri döntött:

  • BÖDŐCS TIBOR: Addig se iszik 
  • FÖLDÉNYI F. LÁSZLÓ: A melankólia dicsérete 
  • KEMÉNY ISTVÁN: Lúdbőr 
  • NÁDAS PÉTER: Világló részletek I-II. 
  • PARTI NAGY LAJOS: Létbüfé 
  • PEER KRISZTIÁN: 42
  • SPIRÓ GYÖRGY: Kőbéka
  • TOLNAI OTTÓ: Nem könnyű
  • TOMPA ANDREA: Omerta
  • VIDA GÁBOR: Egy dadogás története

A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba volt. 

A díjat elnyerő könyvek szerzői 1-1 millió forintot kapnak, illetve 25-25 millió forint értékű médiatámogatást, amit bármelyik könyvük promóciójára felhasználhatnak.

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.