Anyatejtől elcsöppenő mellbimbó, családját rettegésben tartó cowboy: ezek a témák arattak a Velencei Filmfesztiválon

Női történetekről és elbeszélőikről szólt a 78. Velencei Filmfesztivál szombati díjkiosztó gálája.

2021. szeptember 14., 10:42

Szerző:

Női történetekről és elbeszélőikről szólt a 78. Velencei Filmfesztivál szombati díjkiosztó gálája: az Oscar-díjas Pong Dzsunho vezette zsűri Audrey Diwan abortuszdrámájának, Az eseménynek adta az Arany Oroszlánt, Jane Campion lett a legjobb rendező, Maggie Gyllenhaal pedig a legjobb forgatókönyvíró a világ legrégibb filmszemléjén – írta a Pesti Hírlap. 

A francia-libanoni Diwan díjnyertes filmje az 1960-as évek Franciaországában játszódik (de helyszíne lehetne akár Lengyelország vagy Texas állam, ahol ma tiltott a terhességmegszakítás). Hősnője egy ígéretes fiatal egyetemista, aki a záróvizsgája előtt teherbe esik. Két választása marad: a szégyen és a búcsú egy jobb élettől, vagy a börtön/a halál, ha az illegális abortusz mellett dönt.

„Ezt a filmet dühből csináltam, de a szívemmel és az eszemmel is. Azt akartam, hogy bárki belebújhasson ennek a fiatal nőnek a bőrébe” – mondta el az Arany Oroszlánt hatodik nőként átvevő rendező, aki a filmiparban a férfiak és nők közti egyenlőségért harcoló francia Collectif 50/50 tagja. A fesztivál második díját, az Ezüst Oroszlánt Paolo Sorrentino vehette át, a nápolyi fiatalságáról szóló (a Netflix által forgalmazott), Isten kezében című drámájáért.

Szintén a Netflixen láthatjuk majd a legjobb rendezőnek választott Jane Campion új filmjét, a Benedict Cumberbatch főszereplésével készült The Power of the Dog-ot, amit már most sokan Oscar-esélyesnek tartanak, olyan érzékletességgel meséli el a családját rettegésben tartó cowboy átalakulását. A Netflixhez köthető díj még Maggie Gyllenhaal legjobb forgatókönyvírói elismerése: Az elvesztett gyerek története az olasz sztárírónő, Elena Ferrante regénye alapján készült lélektani dráma, amiben egy egyetemi tanárnő (Olivia Colman) a saját feldolgozatlan anyaság-traumájával szembesül.

A legjobb színésznek Jon Arcillát választották, aki a Fülöp-szigeteki korrupció kiterjedtségét bemutató On the Job: The Missing 8 című thrillerben nyújtott emlékezetes alakítást, a legjobb színésznő díját pedig Penélope Cruz kapta, Pedro Almodóvar Párhuzamos anyák című, a női sorsközösségről szóló filmjében játszott főszerepéért. Már a film plakátját is botrányok övezték, mivel egy anyatejtől elcsöppenő mellbimbót ábrázol, és több közösségi oldal kicenzúrázta, a spanyol kultrendező pedig kedélyesen megköszönte nekik a hírverést.  

(Kiemelt kép: Audrey Diwan rendező pózol az Arany Oroszlánnal  a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2021. szeptember 11-én Velencében, Olaszországban. Fotó: Luca Carlino / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.