Anima Sound System: A civil Magyarország padlón van

Pénteken, a Corvintetőn ünnepli tizenötödik születésnapját és tizedik albumának megjelenését az Anima Sound System. Politikáról, kompromisszumokról és az Anima arcairól Prieger Zsolttal, a zenekar frontemberével beszélgettünk.

2009. október 13., 10:45

- Sok ünneplés jutott neked erre az évre. Fanni, a lányod idén lett 18. A 15 éves Anima Sound System pedig tizedik albumát készíti.

- Ünneplés helyett inkább munka jutott. Amit persze inkább nevezzünk örömködésnek vagy szórakozásnak. Elég energikus alkotói folyamatban vagyunk benne, készül a tizedik album, közben afro-minimal-techno és garage-rock-projekteken is töröm a fejem, ráadásul elkezdtem forgatni egy filmet a hardcore-szcénáról.

- Apropó: Fanni akarta vagy te, hogy ő legyen az énekes?

- Teljesen természetes volt az egész. Ő már kicsi korától fogva ott lábatlankodott körülöttünk fesztiválokon, öltözőben, próbahelyen, stúdióban. Ez az élete, amióta megszületett, ebben lubickol, nem jelent számára túl nagy meglepetést vagy megrázkódtatást, hogy ezreknek énekel.

- Nem félted? Az Animát politizáló zenekarnak könyvelték el. Ez rossz ómen manapság.

- Féltem, mint az apja, de okos lány, tud magára vigyázni. A politikától viszont egyáltalán nem féltem, mert az apjával együtt nagyon rossz véleménye van mindarról, ami itt folyik. Ráadásul nagyjából egyezik is a véleményünk: vagyis nem tudjuk eldönteni, hogy az országnak melyik oldal is a rosszabb. Sajnos, mára mindössze ez a dilemma maradt: hogy az önmagát baloldalinak vagy éppen a jobboldalinak hazudó konglomerátum a nagyobb tragédia. Most úgy látom, hogy az egykori KISZ-titkárokból álló, nagyon ellenszenves brancs a rosszabb. Ám ez nem véletlen, hiszen ők vannak hatalmon. Jövő tavasszal majd biztosan másképp fogom gondolni.

- Mintha a korábban aktívan politizáló Anima a múlté lenne. Nagy a csend a Shalom lemez, a Himnusz megzenésítése, a marihuána legalizációjáért való küzdelem után.

- Nagy a csend? Inkább régen voltak ezek a jelképes gesztusok és már elfelejtették. Ami egykor botrány volt, ma már csak vicces emlék. Politikus alkatú emberekből áll a csapatunk, megbeszélünk mindent, de a "napi poltikában" nem veszünk részt, csak ha jelentősége van, és az ügy egyáltalán nem kötődik pártokhoz. Ilyen politikai rendezvény pedig nagyon kevés van. A civil Magyarország a padlón van. Szóval jelenleg nem tudok jobb politizálást elképzelni annál, minthogy sok embernek játsszuk a dalainkat.

- Undor ez?

- Röviden? Igen. Elképesztő viszonyok uralkodnak. Aki ebben a pillanatban az úgynevezett "rendszerváltás" évfordulóját ünnepli, az minimum eszement. Ez egy lélektanilag-erkölcsileg teljesen szétzilált állapotban lévő ország, ahol semmi értelme nincs az olyan jelzőknek, hogy jobb és bal, vagy az olyan szavaknak, mint szabály, jog, szabadság, felelősség. És ebben az úgynevezett baloldali médiának nagy felelőssége van.

- Moszkvától, Amszterdamig ismertek lettetek. Az Asia Dub Foundationnal vagy akár Noam Chomskyval való együttműködés után ki jöhet még?

- A barátok, együttműködők mindig csak úgy "jönnek". Nem tervezzük őket és nem kajtatunk utánuk. Beléjük akadunk. Nagy találkozásaink voltak, az biztos. Szóval lesznek még együttműködések, de most leginkább egy nagyon erős Anima Sound Systemben vagyunk érdekeltek és nem abban, hogy a világ másik feléről keressünk fantasztikus együttműködőket.

- A Russell Crowe főszereplésével futott Dolgok állása című filmben is elhangzik egy Anima dal. Hogyan jutottak el hozzátok?

- Megkeresett bennünket az Oscar-díjas rendező, Kevin McDonald csapata, és mi természetesen örültünk a felkérésnek, meg viccesnek is tartottuk az egészet. A film egyébkent nem annyira jó, mint a sztárgárda azt feltételezné. Tipikus, "amerikás", gyáva politiko-thriller. Ahol győz a jó, ami persze sosincs így.

- A Szigeten viszont mintha visszaléptetek volna az időben. Lehet, hogy csak nekem tűnt fel, de mintha leporoltátok volna a régi számokat. Merre tovább?

- Ennyi év után persze, hogy hiányoznak már "gyermekeink", vagyis a régi dalok. Fanni meg különösen jól énekli őket, úgyhogy sokat felvettünk most a műsorra. Persze, elég rendesen átdolgozva.

- Myspace-jelenlét, ingyen letölthető dalok. Kint is voltatok a zeneiparon, meg bent is. Így nehéz megélni. Létezik vállalható kompromisszum?

- Több albumunkat megjelentettük már ingyen

a myspace-oldalunkon, most azonban "rendes" megjelenésre is készülünk. Talán pont azért, mert azt gondoljuk: legyen minden formátumban elérhető a lemez. Nincs kizárólagos útja a dalok közönséghez való eljuttatásának, próbálkozunk.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.